Deze blog gaat over authenticiteit. Over jezelf durven zijn. Voor mij is dat laatste redelijk vanzelfsprekend omdat ik de beste opvoeding heb gehad die je je maar kan voorstellen (nu ik ook trainer en coach ben weet ik dat dit technisch heet: veilig gehecht). Ik gun het iedereen toe, want in plaats van continu zelfkritiek, geeft mijn interne stem continu ideeën. Wel zo handig als je creatieve hobbies hebt zoals een klushuis in Duitsland, muziek maken in improvisaties bandjes, en ach, het hele leven zelf zie ik eigenlijk ook als een grote ontdekkingstocht. Meebewegen in plaats van vasthouden.
Buiten de box durven denken is dus voor mij vanzelfsprekend, alleen dat is het niet voor iedereen. Ik had een keer een vriendin die de aanname had dat ik out-of-the-box dacht om op te vallen. "Doe nou es zoals iedereen". Tja ik denk graag even vérder. Vroeger werd ik als klein kind ook wel "koppig" genoemd. Nu weet ik, dat "koppig" een andere benaming is voor "durven kiezen voor wat je wil.".
En zo dwalen we af. Ik wil je graag een lijstje geven van dingen waarvan mensen zeiden dat het niet kon. Het probleem hierbij is dat het voor mij zo normaal is, dat ik moeilijk deze blog kan schrijven. Ik vul deze lijst aan als iets bij me opkomt. Mijn idee bij deze blog is dat deze lijstje jou inspireert, je een glimlach geeft, en je uitnodigt om ook eens out of the box te durven denken en de hele wereld als een speeltuin te zien. Waarom lopen als je ook kan huppelen?
Diverse vakmensen vertelden mij: "Op een leien dak kun je absoluut nooit zonnepanelen of zonnecollectoren leggen. Want, leistenen liggen niet recht en daar kun je dus geen rechte constructies op plaatsen. Bovendien moet je -als er een paar leistenen kapot zijn- je hele dak vervangen want je kunt niet een enkele leisteen vervangen."
Zonnepanelen en zonnecollectoren op een leien dak.
Je raadt het al: het dak is nu voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren. Er komen zelfs nog 4 zonnepanelen bij. De truck is dat ik gewoon loop op de leistenen, en als er één breekt (bedoeld of onbedoeld) dan schuif ik daar een stukje EPDM tussen en zet ik vast met drie schroeven. Toevallig is EPDM ook nog eens ongeveer dezelfde kleur als leistenen.
Toen ik 29 was, had ik met mijn eerste IT-baan vanuit mijn studentenkamer 2.000 euro per maand óver. Een Rabobank medewerker zei tegen me: "In deze tabel staat dat je nog kinderen gaat krijgen, dat je je huis gaat uitbouwen, en... Met jouw profiel kun je alleen een huis van minimaal 300.000 euro kopen, en daarvoor is die 2000 euro afbetaling nu te weinig. Je kunt niet voor 10.000 euro een huis kopen! ". Dat was meteen het einde van het gesprek, ik liep boos weg omdat hij voor mij ging bepalen dat ik ging uitbouwen en een kind krijgen enzovoort. Ik wilde gewoon het goedkoopste rijtjeshuis, dat kan toch wel met 2.000 euro per maand?
Huis en schuur voor 10 duizend euro.
Misschien niet helemaal toevallig dat dit Rabobank-filiaal twee maanden later verdween. De reguliere weg naar huisje-boompje-beestje was voor mij in ieder geval voorgoed afgedaan. Zeven jaar later kocht ik een huis, plus enorme schuur plus 3.000 m2 tuin voor 9.950 euro. En een kind en aanbouw is er nooit van gekomen, ik pas niet in een Rabobank hokje.
Toen ik enthousiast mijn 40 pagina's tellende "Perceelplan" schreef in 2012, kreeg ik van heel wat mensen te horen dat het hele huis op 12 volt niet zou kunnen. Dat ik op een bewolkte dag niet eens mijn LED-lampjes zou kunnen aandoen. Heel erg goed bedoeld allemaal, want het was natuurlijk bedoeld om mij te behoeden voor tegenslagen.
Een lampje in een jampotje, het hele huis op 12 volt.
Zelfs bij een ecodorpen meeting in 2023 hoorde ik dat je toch echt niet zelfvoorzienend kan zijn qua electriciteit. Wel dus. Zoals je kunt lezen in de blog over een huis op 12 volt, is het dus prima mogelijk. Het is zelfs zo vanzelfsprekend geworden voor mij, dat ik op de achterkant van een bierviltje mensen advies geef over of een installatie groot genoeg is voor een tiny house of een camper. Sommige dingen kun je gewoon redelijk goed vantevoren berekenen (in de cursus doe ik voor hoe) in plaats van achteraf ontdekken dat het elektrisch niet lukt.
De vorige versie van de raspberry pi synthesizer
Uitspraken zoals "dat kost minstens zoveel" hoor ik vaker van mensen die dat dan zelf het niet geprobeerd hebben, bijvoorbeeld iets bouwen. Zie hier een synthesizer met de mooiste pianosamples, Würlitzers, Rhodes, Hammond enenzovoort, alles open source. Plus een analoge synth emulator waar ik scheurende klanken mee maak in de repetitieruimte. Van Prodigy tot Ray Charles, I got it. Ik heb ongeveer dezelfde klankenset als een Clavia Nord Elektro van 2 a 4 duizend euro. Inclusief MIDI keyboard en bekabeling ben je binnen de 100 a 150 euro klaar.
Ik was nota bene bij de kalk-hennep specialist in Nederland op cursus, en ik leerde daar dat je kalk en hennep per see met een machine moet mengen. Anders zou het niet goed genoeg met elkaar mengen, en het zou veel te moeilijk zijn.
Kalkhennep met de hand mengen.
Ik had al met Linda de hele bovenverdieping gestuct met leem, en dat deden we ook gewoon met een schop en een cementkuip. Ik heb wel een keer geprobeerd met een boormachine te mengen, maar dat was veel moeilijker dan zelf mengen met een schop. Met kalk en hennep mengen bleek hetzelfde als met leem: dit is perfect te doen met een schop en kost slechts een minuut of drie per kuip.
"De achterste muren van je huis zijn altijd nat van binnen? Dat kun je dus nooit gestuct krijgen. Huis platgooien of een dreinagesysteem, liefst beide. " Zo spraken diverse bouw specialisten tegen mij.
Kalkhennep gestuct tegen een permanent natte muur (niet de definitieve kleur)
Zie hier de muur waar soms het vocht doorheen komt zetten, successvol gestuct met kalkhennep. Als je hier uit het raam stapt ben je meteen op grondniveau, dus het grondwater (en zand dus, er is geen buitenmuur zichtbaar) zit echt tegen het huis aan. Tegen wateroverlast hielp het voor 75% om een dakgoot te installeren. Dreinage kan niet want achter het huis kan je niet met een graafmachine komen. Als je dampopen bouwt is er echter niets aan de hand.
Als softwareontwikkelaar heb ik diverse onmogelijkheden uitgehaald. Zo vond ik een achterdeurtje in een (peperdure) XML database om gigabytes vliegensvlug te importeren, terwijl de makers van diezelfde database beweerden dat dit onmogelijk was (daar heeft mijn werkgever veel aan verdiend). De laatste onmogelijkheid die ik me kan herinneren is de mededeling van mijn provider dat ik niet video kon aanbieden met hun servers. Wel dus. Voor honderden mensen tegelijkertijd zelfs, terwijl de videos niet te downloaden zijn. We gebruiken deze truc nu voor onze online leeromgeving en voor het online festival platform.
Je leest het overal: als een dak doorgezakt is, en er water op blijft staan en ieder jaar daardoor verder doorzakt, dan móet je het dak volledig vervangen. Je kunt er absoluut niet nieuwe dakdekking op doen of andere oplossingen, dat kan niet.
Isolerende lichte kurk (rechts) in een grote na-isolatie-zak (rechts)
Ik had een paar zakken kurk(-isolatie) over, en veel dure na-isolatie folie. Ik maakte van die folie een extreem grote zak met daarin circa 4 m3 kurk. Deze grote zak heb ik op het dak gelegd, en daarover EPDM. Het dak draagt nu niet meer 4000 kilo water, maar slechts 20 a 30 kilo kurkkorrels. Bovendien is het dak nu ook geisoleerd. De totale kosten waren minder dan 200 euro, en een paar uur werk. Als ik het hele dak had moeten vervangen, was ik daar ontzettend lang mee bezig en had ik veel hout enz gekocht...
Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.