Huis op 12 volt / gelijkspanning

Vaak wordt het interessant gevonden als ik in de cursus Zelfvoorzienend Off-grid vertel over dat alles in mijn huis op 12 volt werkt. Natuurlijk omdat veel mensen in de cursus zich afvragen of dat voordelen biedt of niet.

Is het wel een goed idee, alles op 12 volt? Technisch gezien is alles op 220V (het net) veel slimmer, omdat je dan geen stroomverliezen hebt bij lange kabellengtes. Maar ja, op een experimentele accu van Suwotech na, zijn alle accu's ter wereld 6 12 of 24 volt, dus dat is het voltage voor off-grid systemen. Om stroomverliezen te voorkomen (en voor brandveiligheid) is alles in mijn huis aangesloten met de dikste buitenkabel die ik kon vinden. Meer details vertel ik in mijn cursus. Ook waarom 24 volt eigenlijk handiger is, waarom je wel of niet off-grid zou gaan qua electriciteit, en waarom je welke apparatuur op 12V of toch op 220V zou willen.

Off-grid electriciteit ervaringen

Mijn ervaringen zijn in ieder geval éénduidig: het is prima te doen. Van half maart tot eind oktober wordt mijn huis gevoed met twee zonnepanelen van 270Wh en dat is genoeg. Er komen er nog 4 bij zodat ik het jaar rond stroom heb. Ik heb uiteraard geen warmtebronnen elektrisch (zoals extreme energie-slurpende infrarood-panelen, of elektrisch koken), want anders lukt dat niet.

Welke apparatuur heb je allemaal?

Alle LED-lampen in jampotjes zijn direct aangesloten op 12 volt

Alle LED-lampen in jampotjes zijn direct aangesloten op 12 volt

Overal in huis ligt die dikke buitenkabel om in iedere kamer afzonderlijk een LED-lampje in jampotje van stroom te voorzien.

De meeste mensen zijn verbaasd als ze binnenkomen en meteen de computers zien die hier binnen zijn aangesloten. Eerlijkheidshalve: om mee te kunnen draaien in deze maatschappij, en omdat ik geen mobiele telefoon en whatsapp gebruik, verwerk ik toch zeker rond de 20 a 30 emailtjes per dag. Ook schrijf ik blogs, beheer ik eigen online software (oa. een online leeromgeving, een online festival platform, een online reserveringssysteem, een mini-framework voor websites zoals deze site en geweldlozecommunicatie.com, bewustmaker.com, AktieAgenda en nog een paar). Ik schreef al eerder een blog over digitaal autonoom zijn.

De enige aansluiting voor 12 volt apparatuur.

De enige aansluiting voor 12 volt apparatuur.

Dit is enige aansluiting voor apparatuur, in de woonkamer. Ik mis het nooit dat ik niet in iedere kamer stekkerdozen heb. Alle mobieltjes en laptops van gasten worden dus ook in de woonkamer opgeladen. Het zijn drie auto-stekkers, en die twee witte dingen bieden stroom voor USB (5V) zoals voor de wifi-smartphone (een oude smartphone maakt van 4G wifi). Met wat verdelertjes kan ik zo nodig een stuk of 15 smartphones of USB-apparaten opladen. Dat piepkleine platte dingetje waar die gele en blauwe kabels uitkomen is een zeer krachtige bluetooth versterker voor de boxen in de woonkamer. Rechts zie je een onder-voltage-beschermer.

De koolstofmonoxide-melder op 12 volt aangesloten.

De koolstofmonoxide-melder op 12 volt aangesloten.

Deze brandmelder zit met een adaptertje permanent aangesloten op het 12 volt systeem. Hiermee bespaar ik het moeten kopen van een batterij om de zoveel jaar. Ik heb immers al een vervuilende thuis-accu in huis.

De 12/24 volt koelkast.

De 12/24 volt koelkast.

Deze koelkast staat alleen aan als er gasten zijn. Ik kóók zelf namelijk zonder vlees ("flextariër"), wat ik iedereen kan aanbevelen omdat je dan veel gezonder en gevarieerder gaat koken (ik eet buiten huis wel vlees als ik het voorgeschoteld krijg) én je red het klimaat. Als ik soms melkproducten koop gaan die ook vrij snel op. En groenten hoeven niet gekoeld te worden. Dus: ik heb geen koelkast nodig. Dit is trouwens een 12-24V koelkast, best duur maar deze verbruikt nauwelijks stroom. Voordat de koelkast stroom krijgt, gaat het door een timer (alleen als de zon schijnt) en een onder-voltage beschermer. Een vriezer en ingevroren voedsel gebruik ik nooit omdat bevoren voedsel een enorme klimaatimpact heeft (nee dat is niet moeilijk, er is genoeg ingeblikt te koop zoals linzen/kikkererwten en heerlijke soepen).

Zonnecollector delta-regelaar (links) en pomp (rechts)

Zonnecollector delta-regelaar (links) en pomp (rechts)

Als straks het verwarmingssysteem af is, zorgt de zonnecollector jaarlijks voor 35% van de verwarming en minstens 60% van alle warmwatervoorzieningen. Nu is dat nog 100% (tussen begin april en eind oktober). Bovendien tap ik in de zomermaanden ook 97 graden water uit de zonnecollector/zonneboiler-systeem (in mijn cursus leg ik daar meer over uit). Dit systeem (delta-regelaar en pompsysteem) is geheel op 220V, helaas, en wordt daarom door een kleine inverter (niet op de foto) van 75W aangestuurd, die de stroom van 12V omzet naar 220V. Deze inverter wordt ook voorafgegaan door een timer (alleen als de zon schijnt) en een onder-voltage beschermer, beide niet op de foto. Als ik een keer tijd over heb, kan ik de delta-regelaar ook vervangen door een Raspberry Pi.

De STS-plus boor (op een hennep zak voor kalkhennep)

De STS-plus boor (op een hennep zak voor kalkhennep)

Dit is één van de twee apparaten die ik heb op 220V. Het is een dure boor die slechts 400Wh stroom vraagt. Dat is ongeveer een derde van wat de gemiddelde boor aan electriciteit. Het is wel een zeer krachtige boor; deze voelt bijna zo krachtig als de 1000Wh versie die ik in Nederland heb. Omdat het een grootverbruiker qua stroom is, kan ik alleen boren tussen april en oktober: een goeie smoes om even rustig aan te doen.

De zaag.

De zaag.

Dit is het tweede en laatste 230V apparaat die ik heb, namelijk de zaag, ook 400Wh. Als ik iets bouw dan is er altijd wel iets te zagen dus deze gebruik ik vaak. Het is een vrij krachtige die zelfs (met geduld) door het dikste eikenhout zaagt.

Een schroefboor

Een schroefboor

Deze schroefboor is een goed voorbeeld van apparatuur die met een USB aansluiting gevoed wordt. Heel veel apparatuur is gewoon aan te sluiten op deze manier. Ik heb acht jaar lang zonder schroefboor geklust, en dat heeft me heel vaak een lamme pols opgeleverd. Onze grootste klimaatimpact is het kopen van elektrische spullen, en daarom heb ik nooit eerder een schroefboor gekocht. Ondanks dat heb ik helaas besloten toch een schroefboortje te kopen, omdat het anders praktisch heel lastig is om nog heel wat jaartjes hier de boel op te bouwen en te onderhouden. Ik heb er geen spijt van, dat is handig zeg. Voor grof werk pak ik de bedrade boor. En tegenwoordig werk ik 100% met torx.

Camera

Camera

En als laatste, een tweedehands camera. Deze Sony camera kan met USB worden opgeladen en uitgelezen. Als deze kapot gaat switch ik definitief naar een smartphone want een tweedehands smartphone maakt tegenwoordig zelfs okee genoeg foto's.

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.



Veilig trainen logo