Laatst zei ik tegen mijn manuele therapeut: ik zou 3 keer zo veel dagen moeten werken als ik niet alles 2dehands koop. Hij schrok. Vervolgens liet ik hem nog meer verbazen door de belachelijk lage prijzen voor alles wat ik in de loop der tijd heb gekocht. Niet eens om geld te besparen, maar om niet "mee te doen" aan meer spullen deze wereld in brengen. Spullen (met name elektrische) zijn met stip de grootste klimaat- en milieuvervuilers in deze wereld (Babette Porcelein), en níet dat kleine beetje electriciteit dat jouw huis en auto verbruikt (waar iedereen zich blind op staart).
Nou ben ik hardstikke minimalist -anders zou ik niet met plezier 2 jaar in een camper hebben gewoond- en toch besefte ik ooit dat we spullen verslaafd zijn. Dit begon met het filmpje The story of stuff. Welke manieren zijn er eigenlijk om anders om te gaan met spullen? Ik geef je tussendoor allerlei eigen voorbeelden met varianten op het bekende Engelse "Reduce Reuse Recycle".
Twee aluminium mokken voor in de auto.
Als ik even niet nadenk, heb ik alweer iets nieuws gekocht. Toch duurt -wetenschappelijk gezien- die "kick" van iets nieuws kopen erg kort. Tegenwoordig denk ik: is er niet iemand die ik ken van wie ik het kan lenen? Zo gebruiken mijn vader en ik samen een poule van microfoons, leen ik vaak gereedschap, en een vriend van mij repareert mijn inverter voor een mini 3 zonnepaneelsysteem zodat ik geen nieuwe inverter hoef te kopen. Wetenschappelijk gezien blijft de "kick" die je krijgt van sociale contacten langer hangen dan van iets nieuws kopen, dus ik kies tegenwoordig liever voor hulp vragen in mijn omgeving. Is nog milieuvrienderlijker ook ;)
Heb je ieder jaar nieuwe kleren nodig? Heb je ieder jaar of iedere 2 jaar een nieuw mobieltje nodig? Ik geloof van niet. Ik koop voor mij en mijn vriendin voor maximaal 50 euro een mobieltje van 3 jaar oud zonder krassen, zo eens in de 6 jaar. Geloof me of niet, maar de smartphone waar ik nu mee werk is een Samsung S5 (2014) waar ik net een nieuwe batterij voor heb gekocht. Gek genoeg zie ik eigenlijk nauwelijks verschil tussen mijn oude mobiel en gloednieuwe: ik haal circa 2MB/sec met 4G, ik heb een bijna evengroot scherm, ik wacht nooit totdat iets geladen is, en ik werk met de laatste vliegensvlugge Firefox met veel tabs open, en Youtube en Zoom werken zonder hickups.
Ik kan je veel voorbeelden geven van dat ik iets recycle: ik draag voor 95% alleen tweedehands kleren. Tweedehands kleren zijn meestal 5 of 10 euro, en alleen bij wat duurdere 20 euro maximaal. Als je eenmaal ervaren hebt dat dit prima werkt, én als je weet hoeveel milieu elende je voorkomt (ik zal je de details besparen), o wat voelt dat goed.
Wat betreft repareren ga ik soms iets te ver, zoals Tefa`s met ducktape, of kijken hoeveel weken een kartonnen bekertje van een tankstation mee kan gaan. Onderstaand voorbeeld is van onze bank. Mijn vriendin en ik besloten een andere bank te nemen. Zoals je misschien weet zijn banken het aller aller aller makkelijkste om tweedehands te kopen. Het aanbod is gi-gantisch bij iedere tweedehandszaak. Na een tochtje langs marktplaats.nl en een paar tweedehandswinkels en 50 a 100 euro verder, heb je gegarandeerd een prima bank in bijna-nieuwstaat in jouw gewenste vorm en kleur. Zeker weten. Koop echt nooit een nieuwe bank in een winkel, je bent een dief van je eigen portemonnai.
Bank zonder zitting.
We besloten eerst eens de bank weg te doen. Omdat onze oude bank niet door de deur pastte, begon ik met slopen. Als eerste haalde ik de zitting eraf, en bracht deze netjes naar de milieustraat. Mijn vriendin merkte die avond op: het lijkt wel alsof hier een matras op zou passen. Dit geniale idee leek ons de moeite om uit te proberen. Een tweedehands matras kost immers meestal 10 to 30 euro.
Matras is de juiste maat.
Zo gezegd zo gedaan: een matras is inderdaad bijna de juiste maat!
Matras voor bank zonder leuning
Met een zaag haalde ik er een stuk vanaf, dat later de rugleuning werd.
Matras past prima.
Zoals je ziet past het als gegoten.
De rugleuning.
De rugleuning.
Bank met tweedehands matras, klaar.
Het eindresultaat. De dikke hoes die schoonmoeder er 5 jaar terug voor maakte, gaat er gewoon weer overheen en klaar! Voor meer interesse: er zijn in heel Nederland Repair Café's, ooit ontstaan dankzij Transition Towns.
Cirulaire economie (bron)
Een cliché voorbeeld is een stoel, die zo ontworpen is dat je een versleten zitting eraf kan halen en terug kan plaatsen, zonder dat de stoel meteen kapot gaat. En omdat de zitting sowieso slijt, is de zitting gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, zodat je dit op de composthoop kan gooien en waar dus plantjes van gaan groeien i.p.v. vervuiling veroorzaken.
Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.