Vaak krijg ik bij zelfvoorzienend off-grid trainingen de vraag: hoeveel zonnepanelen zou ik willen installeren? En hoeveel zonnecollectors? En als ik toch met een houtkachel wil stoken, hoeveel hout? En hoeveel energie kost een douchebeurt, of een maaltijd koken?
In de les Zelfvoorzienend Off-grid komt qua energie onder andere aan bod basiskennis over zonneboilers, zonnepanelen, het kunnen vergelijken van isolatiemateriaal, uitleg over energieslurpers in huis, en meer. Je krijgt voldoende aanknopingspunten om na de cursus te gaan bouwen of om je bouwer te instrueren. Met deze tiny house energie calculator kan je nog meer antwoorden vinden op dit soort vragen, alleen let op: dit wordt dan helaas wel een heel erg technisch verhaal.
Allereerst heb je heel veel gegevens nodig. Behalve de afmetingen heb je ook de isolatiewaarde van je isolatiemateriaal nodig, hoeveel douche-water je verbruikt, en nog veel meer. Als je dat weet, dan kun je onderstaande energie calculator gebruiken om een grof beeld te krijgen van externe bronnen. Door te tweaken met waarden kun je erg veel leren.
De cursus behandelt deze tiny house energie calculator niet rechtstreeks, maar je kunt er wel heel veel uit leren. Ik nodig je dan ook uit om waarden te veranderen en te kijken wat er in de grafiek gebeurt. Je kunt eens beginnen met op de rechthoekige blokjes in de grafiek bovenin te kikken - zo zet je een lijntje uit. Nu kun je ze één voor één weer aanzetten.
Het getal wat staat bij "Januari heatgap" is een mooie indicator van wat je in de koudste wintermaand aan externe energie nodig zult hebben. Zo kun je kijken wat er met dit "Januari heatgap" gebeurt:
Scroll dóór naar beneden voor de off-grid energie calculator. Veel plezier ermee!
Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.