Voedselbos (forest garden) of "voedselrandbos"

Een voedselbos is een manier van tuinieren met vaste bomen en planten door een beginnend bos na te bootsen. Een groot voordeel is er een voedselbos relatief weinig onderhoud vraagt en er humus en bodemleven wordt gestimuleerd. Helaas verbouwen we veelal éénjarige groenten op onze akkers en in tuintjes, terwijl deze relatief veel voedingsstoffen en veel werk vragen (grond vrijmaken, planten, veelal water geven, na het oogsten weer composteren, enz). Het begrip voedselbos is niet permacultuur, echter voedselbossen zijn eigenlijk een "permanentere" en minder verstorende manier van tuinieren dan de moestuinen die vaak zo`n groot deel uitmaken van permacultuur.

Een voedselbos gaat nadrukkelijk om een beginnend bos, omdat in een volgroeid bos in ons klimaat de bomen te veel schaduw geven. In een voedselbos in ons klimaat staan de bomen dan ook al snel 20 meter uit elkaar. Al met al bootsen we dus meer de rand na van een bos dan een volgroeid bos zelf, en dat heeft zijn voordelen want juist in de overgangsgebieden is vaak het meeste natuurleven en de grootste diversiteit in soorten.

Diversiteit

Een voedselbos uit zich met name in de diversiteit. In het voedselbos op Strohplatz komen circa 250 soorten planten en bomen te staan. Het gaat hier om begroeiing van alle typen lagen die er zijn. Er zijn wereldwijd duizenden eetbare planten en vruchten, waarvan we er in de supermarkt helaas maar een stuk of 15 terug zien. Een rondje voedselbos Strohplatz zal dan ook een smakelijke verrassing zijn, en hopelijk een stimulatie om zelf ook meer met vaste gewassen te gaan doen.

Voedselbos cursus

Momenteel zijn er nog geen voedselbos cursussen gepland. U kunt voor uw eigen vereniging of groep geïnteresseerden een eendaagse introductie voedselbos krijgen, toegespitst op voedselbossen en bodem kennis. Voor meerdaagse cursussen voedselbos kunt u in de nabije toekomst bij Strohplatz terecht. Neem bij interesse contact op via e-mailadres het emailadres helemaal onderin de pagina.

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.Veilig trainen logo