Ga je ook dieren houden?

Als ik vertel over mijn zo zelfvoorzienend mogelijke plek in Duitsland, dan vragen mensen vaak of ik ook dieren ga houden. Het antwoord is nee. En dat is niet omdat ik niet van dieren hou, want ik ben gek op dieren.

1. Allereerst wil ik lange tijd van huis kunnen zijn. Om precies te zijn wil ik in de winter op vakantie, want dan is er toch niets te doen in Nederland (of Duitsland). Sterker: in de zomer heb ik ieder weekend 2 optredens, 3 feestjes en 4 verjaardagen - in de winter bijt ik depressief op een houtje (hint: organiseer je feest eens in de winter aghr!). Anyway, dieren moeten dagelijks eten. Alleen poezen kunnen met een grote voederbak een weekje vooruit.

2. Het word ik denk ik al lastig genoeg om alleen voor ons twee groenten te verbouwen. Als ik ook nog gewassen moet gaan verbouwen voor dieren, tja, dan had ik beter meteen voor mezelf eetbare dingen kunnen neerzetten. Bij een koe komt dat richting de 9 kilo groente voor een kilo vlees. Hieronder zie je een tabel van hoeveel kilo groenten een dier moet eten per kilo vlees als opbrengst:

Zalm1,2
Kip1,9
Varken2,8
Koe8,7

3. Dieren hebben ook nog eens veel water nodig. Als je in de tabel hieronder kijkt, zie je dat het verbouwen van groenten ook veel minder water nodig heeft dan vee. Een kilo groente heeft circa 332 liter nodig, terwijl een kilo vlees van de koe 15.415 liter nodig had. Let op dat dit dus dubbel telt, want de gewassen die dieren eten moeten ook te drinken hebben:

Suikerbiet197 liter
Groenten 322 liter
Fruit 962 liter
Melk 1020 liter
Eieren 3265 liter
Kippenvlees 4325 liter
Varkensvlees 5988 liter
Geitenvlees 8763 liter
Noten 9063 liter
Koeienvlees 15415 liter

4. Dieren hebben ook ruimte nodig. Ik zou natuurlijk een afgelegen plekje van het terrein kunnen zoeken, maar zo ontzettend groot is mijn terrein nou ook weer niet. Zeker grootvee houden zit er niet in, kippen qua ruimte nog wel kunnen. Hieronder een tabel van hoeveel ruimte industrieel gehouden dieren nodig hebben - zo te zien gaat dit om de hokgrootte.

Vleeskip0.05 m2
Konijn0.063 m2
Vleeskalf0.5 m2
Varken1.0 m2
Melkkoe5 a 10 m2

5. Zoals gezegd, ik hou van dieren, dus om ze te (laten) slachten is niet mijn hobby. Geef mij maar groente. Ik zie mensen als dieren, dus om dieren op te eten is alsof ik iemand van mijn eigen soort opeet. Mocht vlees nou heel milieuvriendelijk, ten overvloede en diervriendelijk zijn, laat mij dan maar gerust een stukje vlees eten, maar dat is niet wat de maatschappij nu voor vlees aanbiedt.

Al met al zal de B12 van buiten het terrein moeten komen, waarschijnlijk van eieren, die zelfs in het dorp beschikbaar zijn dus dat komt wel goed. Maar, no offense, zeg eens zelf, als je dit leest, zie je hoe veel bronnen koeienvlees (rund) nodig heeft? Wist je dat -naast transport- ook koeien de grootste bijdrage aan milieuvervuiling leveren, oa. door Soja uit Amazone regenwouden te eten?

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.Veilig trainen logo