Als ik ga wandelen in de streek waar ik in Duitsland vertoef, neem ik nooit lunch mee. Dat is omdat ik continu vruchten en bloemen en blaadjes eet onderweg. Bij deze antwoord op de vraag "wat eet je dan?". Dit zijn de meest voorkomende dingen die ik eet, terwijl ik mezelf helemaal geen specialist vindt. Als je het mij vraagt kun je beter terecht bij mijn vriend Bosbaas of andere eetbare wilde planten kenners in Nederland. Bovendien kun je de prachtige app PlantNet installeren als je snel wil weten wat iets is.
Eetbare wilde planten eten is een onschuldige en extreem gezonde (vitamine-rijke) hobby, alleen zorg dat je alleen eet wat je kent. Bovendien, zorg dat je 10 meter naast een weg waar auto's rijden niet eet. Ook niets eten als er honden worden uitgelaten, en ook niet als er van één soort maar heel weinig staat. Als een plant bloeit, betekent dit meestal dat blad en steel niet meer lekker of eetbaar zijn (maar de bloem wel). Als je hier echt interesse in hebt, kun je eens beginnen met een paar boekjes kopen, en deze in je broekzak meenemen als je de bossen in loopt.
Alle foto's zijn door mijzelf gemaakt in juni-juli 2021.
Dit is de bosbes, die op een vochtige plek in de Nederlandse bossen óók uitbundig vruchten geeft. OK ze zijn klein maar o zo lekker en gruwelijk gezond.Deze goddelijke vogelmuur smaakt lekkerder en frisser dan de lekkerste sla uit de winkel, vooral als de stengels lang zijn en de bladeren groot. Dit is mijn lievelings!
Dit is nummer twee favouriet: Look Zonder Look. De blaadjes smaken naar knoflook, hoewel het dus géén lid van de look familie is.
Ook een favouriet is koolzaad. De bloemetjes gaan zo hop in één hap naar binnen en zijn lekker zoet.
Niet heel het jaar door verkrijgbaar, maar toch: de bloemetjes van komkommerkruid zijn ook lekker zoet (als deze nog niet lang staat) en heel verslavend. En, mooi hè?
Deze winterpostelijn hier is al in bloei, wat je ziet aan het stengeltje dat van binnenuit het blad naar boven is gegroeid. Voordat dat gebeurt, is dit een goddelijke verrijking. Bovendien is het één van de meest vitaminerijkste planten die we kennen. Te koop bij de betere biowinkel in het voorjaar, en ook gewoon in alle bosranden in Nederland.
Vaak loop je over schijfkamille, want het is typisch iets dat op paden groeit. De bloem van de schijfkamille vind ik echter heerlijk om op te eten, en je kunt er -net als kamille- natuurlijk ook thee van maken.
De wijd uiteen staande dunne stengels van de Raket eindigen in een geel bloempje, dat een smaakbommetje is in je mond. Als je van mosterd houdt, dan kun je deze ook waarderen.
Het blad van paardebloemen is heerlijk, vooral als de bladeren nog lichtgroen zijn.
Hier zie je één van de lekkerste soorten melde die er zijn, de Tuinmelde. Er zijn diverse soorten melde, en ze zijn allemaal eetbaar en zeer smaakvol!
De bloem van de madelief is heerlijk, net zoals de gele bloem van de paardebloem. Eet echter nooit boterbloem, deze is giftig.
Staat er ergens een lindeboom? Ga dan eens op zoek naar de kleinste groenste blaadjes die aan het uiteinde van takken onderin zit. Hmmmm, lekker lang op kauwen en er komt een zachte smaak naar boven.
Je moet er van houden, maar de blaadjes van de Lange Weegbree is de lekkerste van de twee Weegbree soorten.
Vooral in Drenthe vind je veel krentbomen, maar ook in andere delen van het land. Kom je deze prachtige plant tegen, geniet dan met volle teugen van deze heerlijke vrucht!
Bloemetjes van de klaver zijn ook eetbaar, hoewel niet heel erg lekker. Mijn vriendin oogst ze en droogt ze voor de thee.
De bos-aardbij staat bekend om dat ie niet zo lekker is, alleen hier klopt absoluut niets van. Deze is zeer smakelijk, en de structuur is veruit uniek. Als ze heel rijp zijn, proef je duidelijk dat het familie is van de aardbij.
Rozenbottels zijn wat lastig te eten, alleen met wat gefriemel kun je alles wat rood is en net onder de schil zit heerlijk eten. Het is instant jam! Ik ken ook een truck om hier daadwerkelijk jam van te maken. De platte rozenbottel is minder geschikt om uit het vuistje te eten.
De tasjes van de Herderstasje zijn een karige maar prima snack tijdens het wandelen.
Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.