Zelfvoorzienend Off-grid
Overige trainingen
Méér

Wandelroutes

Het is een toeristisch gebied rondom Strohplatz, alleen je merkt er niets van omdat alle toeristen in de dorpjes rondom de Moezel zijn. Je kunt hier dus ongestoord wandelen zonder iemand tegen te komen. Er zijn prachtige wandelroutes die in deze regio zijn uitgezet, en enkele wandelingen vanuit Strohplatz zelf.

Wandelroutes uit de regio heten Traumschleifen en zijn absoluut te lopen zonder kaart of smartphone - ik weet het zeker want bij geen enkele route hebben we ooit een kaart of smartphone gebruikt. Dit zijn enkele routes die wij ooit eens liepen, gesorteerd naar hoe ver weg ze vanaf hier liggen (in totaal zijn er 111!):

 • route 67 (hier) Hunolsteiner Klammtour 10.6km: de dichtsbijzijndste route is toevallig ook de allermooiste Traumschleifen die er bestaat, compleet met watervallen. Als je er maar één gaat lopen, loop dan deze.
 • route 59 (Hochwald) Gispfelrauschen 7.5km: een relatief korte en niet de mooiste route op het hoogste punt van de regio en het Nationalpark Hunsrück-Hochwald. Er zijn andere routes rond deze skibaan, maar de Gispfelrauschen is gemakkelijk en relatief kort.
 • route 57 (Thalfang) Drohntal Wackentour 14.3km: deze wandeling rondom Horath geeft een mooie wandeling door de Drohn vallei en wegens enkele heftige beklimmingen is deze het beste te lopen tegen de klok in.
 • ietwat minder variatie in landschap dan bij andere wandelingen, rondom een meer dat je nauwelijks te zien krijgt.
 • route 70 (Morbach) Jakob-Maria-Mierscheid-Weg 13.4km: lekker lang doorstappen in een divers landschap.
  * Je loopt langs de Graue Lei: een gigantisch stuk steen 300 miljoen jaar oud. Ook los een bezoekje waard.
 • route 69 (Morbach) Ölmühlentour 7.5km: deze wandeling eindigt adembenemend sprookjesachtig mooi met watervallen en houten loopbrug boven veengebied (zie hieronder Erholunswald Ortelsbruch).
 • route 58 (Thalfang) Wind wasser wacken 10.1km: je parkeert je auto bij een gigantische windmolen. Zo begint deze route al mooi in het thema van windmolens, net als de grote overlap met de "Hunsrücker Windweg". Wij wisten niet wat "wacken" zijn maar halverwege de route kun flink onder de indruk zijn. Tegen het einde kom je de waterbronnen van Thalfang tegen (uit de kleinere wandeling Mineralwasser-Erlebnispfad). Wederom zeer gevarieerd.
 • L route 56 (Thalfang) Wasser Dichter Spuren 13.3km: een echte Traumschleifen met grote variatie: verre uitzichten, dicht en open bos, kleine paadjes, een paar watervallen, makkelijke en moeilijke klauterpartijen. Start bij de camping in Heidenburg.
 • nog lopen: route 81 (Hochwald) Kirschweiler Festung 9.1km
 • nog lopen: route 77 (Hochwald) Zwischen den Wäldern 10.7km
 • L route 78 (Hochwald) Kölerpfad am Steinback 14.1km: misschien
 • route 71 (Birkenfield) Trauntal-Höhenweg 12.4km: bevat enkele forse beklimmingen maar het laatste stukje bos is een stukje hemel met beekjes en lichtgroene kleuren.
 • route 72 (Birkenfield) Börfinker Ochsentour 10.0km: een adembenemend begin van de route in lichtgroen mos, koude verrassing halverwege, en veel mooie loofbossen.
 • nog lopen: route 74 (Birkenfield) Rund um den Zauberwald 10.5km
 • L route 60 (Thalfang) Funf Täler Tour 9.8km: zoals alle Traumschleifen is ook deze érg gevarieerd, koude verrassing halverwege en niet heel moeilijk qua hoogtes.

Er zijn behalve de Traumschleifen nog diverse wandelingen uitgezet, meestal korter en meestal voor gezinnetjes met kinderen ook toegankelijk:

 • (Morbach) Voor families met kinderen een paradijsje: Erholunswald Ortelsbruch. Nadat je je auto op de parkeerplaats hebt gezet, kun je in de speeltuin spelen, een bomen-herken route doen, een bewegingsroute en meer!
  Je kunt ook een práchtige de-tour van 20 minuten lopen: loop de bomenroute, en als je het paarse Traumschleifen bord ziet, deze volgen totdat het beekje uitmondt bij een veengebied aan de bosrand. Ga dan rechtsaf en sla al snel linksaf óp het veengebied op een lange houten loopbrug. Ga aan het einde van de loopbrug naar rechts weer naar boven.
 • (Thalfang) Infoweg über alte Landnutzung Lückenburg 3km: een kleine prachtige wandeling geschikt als avondwandeling, door een adembenemende vallei die als een soort van "gat" in het landschap groene weelde toont.
 • (Thalfang) Vital-Aktivtour Thalfang 10.5km: niet de allermooiste maar wel een diverse wandeling. In tegenstelling tot de Traumschleifen zul je af en toe een (groot) stuk fout lopen, want het is niet echt duidelijk aangegeven. Je kunt ook starten bijde ruine van Drohnecken.
 • (Thalfang) Mineraalwater-belevenispad Mineralwasser Haardtwald 4.5/7.5km: de mineraalbron van Thalfang en de rotspartijen uit de Traumschleifen "Wind Wasser Wacken" maar dan in een kortere minder mooie wandeling, ook geschikt voor families.
 • (Thalfang) Hunsrücker Windweg met kleine attracties ook voor kinderen, alles rondom windmolens 5km.
 • nog lopen: (Thalfang) Horath wandeling 11km
 • nog lopen: (Morbach) Geopark Krahloch 1km

En er zijn nog een paar grote regionale wandelingen die hier vlák langs lopen:

Wandelingen rondom Strohplatz

Hieronder staan enkele wandelingen vanuit Strohplatz. De blauwe stip is het start- en eindpunt. Wit is bedoeld als "geen groot hoogteverschil", groen is "grotendeels afdalend" en rood is "grotendeels stijgend". Als je dit snapt, kun je zelf dus bedenken welke kan je op moet lopen als start ;) Om afslagen duidelijk te maken zijn alle "doorgaande" wegen ook nog een klein stukje ingekleurd; alle "uitstekels" zijn dus afslagen.
We zijn bezig nog ietwat grotere routes uit te proberen en dan uit te schrijven, die meer de oostkant van de heuvel gaan (en diverse fietsroutes!). Avondrondje. Mooi als je even wil wandelen maar niet te ver. Circa 3 kwartier?

Avondrondje. Mooi als je even wil wandelen maar niet te ver. Circa 3 kwartier?

Dorpsvallei. Korte wandeling zonder grote beklimmingen. Circa 3 kwartier.

Dorpsvallei. Korte wandeling zonder grote beklimmingen. Circa 3 kwartier.

Molenroute. Prachtig divers landschap. Circa 2.5 uur?

Molenroute. Prachtig divers landschap. Circa 2.5 uur?

Uitzichtroute. Mooie lange wandeling door prachtig natuur en super uitzicht als einde. Circa 2.5 uur?

Uitzichtroute. Mooie lange wandeling door prachtig natuur en super uitzicht als einde. Circa 2.5 uur?

Weerstationroute. Lange wandeling door veel prachtige loofbossen, met picknickplek en terug door het opend veld. Circa 4 uur?

Weerstationroute. Lange wandeling door veel prachtige loofbossen, met picknickplek en terug door het opend veld. Circa 4 uur?