Zelfvoorzienend Off-grid
Méér

Zelfvoorzienend off-grid cursus

Ga je een tiny house bouwen, wil je ecologisch bouwen of biobased bouwen aan je huis of ecodorp, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, of meer ecologisch en klimaatbewust leven? Dan is deze cursus voor jou.

Reserveer een cursusplek

In deze cursus zelfvoorzienend off-grid leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwater opvang, water filtering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet - plus je leert het waarom en hoe.

Speciaal voor (toekomstige) tiny house bewoners zijn alle voorbeelden in deze cursus toegespitst op gemiddelde tiny house afmetingen. Na deze cursus heb je een gigantische stap voorwaarts gedaan in de vele keuzes die er zijn te maken op gebied van warmte, water, douchen, toilet-afvoer e.d. De cursus is echter ook prima geschikt als je je eigen huis wil verduurzamen - biobased bouwen- of juist voor nieuwbouw qua duurzaamheid en energieneutraal mogelijkheden op een rijtje wil krijgen.

Om alle onderwerpen over zelfvoorzienend leven in een duurzaam kader te plaatsen, worden bij de introductie zeker enkele kernbegrippen van permacultuur en klimaatverandering besproken. Na de zelfvoorzienend off-grid cursusdag kun je ook lid worden van de besloten facebook groep.

Dit is een zéér interactieve cursusdag met een overvloed aan ruimte voor eigen vragen. Omdat ik fulltime trainer ben, kun je genieten van een duidelijke uitleg, een pietsie humor en: jezelf de hele dag welkom voelen. De cursus zelfvoorzienend off-grid is bewust niet gekoppeld aan een winkel. Ik verkoop nadrukkelijk zelf géén producten romdom off-grid of zelfvoorzienend wonen, en heb geen verborgen eigenbelang.

Ik ben heel blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Ik heb nu inzicht in het stroomverbruik en de mogelijkheden die er zijn voor water, verwarming en eventuele bijverwarming in de winter. Wat ik nodig heb om verder te kunnen met de plannen voor mijn Tiny House is aan bod gekomen. Topdag!

geanonimiseerd

Wat weet ik na de cursus zelfvoorzienend off-grid?

Na deze cursus heb je maandenlang uitzoekwerk uitgespaard en ken je ruim voldoende basisbegrippen om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen of aan te schaffen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen of aan te schaffen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en deze zelf te bouwen, en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt de juiste duurzame basisbegrippen om de werking van allerlei zelfvoorzienend off-grid en ecologisch bouwen issues te snappen en om de zin en vooral ook de onzin van "nieuwe" technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien. De permacultuur begrippen helpen je om nieuwe technologische vooruitgang kritisch te bekijken.


Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk op. Het is hooguit mooi meegenomen als je ongeveer snapt wat een "MPPT" regelaar doet dan dat je je dat nog exact kan herinneren na de cursus. De hoofdlijn is belangrijker, zo weet je na de cursus onder andere:
 • het verschil tussen ecologisch bouwen en duurzaam bouwen
 • hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
 • hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
 • waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
 • waarom je een composttoilet zou nemen
 • waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
 • hoeveel regenwater er op tiny house gemiddeld valt
 • waarom flexibele houtvezel zou verkiezen boven wol
 • hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
 • hoeveel electriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
 • hoe een helofytenfilter werkt
 • ....en zo nog heel erg veel andere zaken.

Ik ben je ontzettend dankbaar voor je cursusdag, en voor de breedte en compleetheid van de stof die je behandelt. Dit is echt onmogelijk bij elkaar te sprokkelen via internet. Ik ben je ook super dankbaar voor je e-mail bereikbaarheid naderhand en zelfs dat je me nog terugbelde nadat ik er om vroeg.

geanonimiseerd

Wie geeft de cursus?

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten, vele cursussen gevolgd, en heeft bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Ook heeft hij in een camper gewoond. Hij legt vanuit ervaring zowel het grote plaatje als desgevraagd de kleinste details helder uit.

Waar en wanneer?

Vanaf 09:30 ben je welkom, en een lesdag is ongeveer van 10:00-13:00 en 14:00-17:00; onderin staan de algemene voorwaarden. Er kunnen foto`s gemaakt worden van alle getoonde materialen en sheets. Als je vooraf vragen hebt of mij als spreker op je festival wilt, mail me dan naar het emailadres op de bodem van deze pagina. Op locatie is de cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee. In de pauze kunt u een eigen lunch te nuttigen of lunch-zaak in de buurt bezoeken. Neem s.v.p. pen en papier mee.

Locatie Rotterdam (okt/nov/dec 2021, 20 maart, 26 juni, 30 okt) is te Bergselaan 126A, Rotterdam; gratis parkeren.
Locatie online (4 dec 27 febr 22 mei 28 aug 27 nov): een fijne interactieve online cursusdag; op de dag zelf ontvangt u de zoomlink; de toegang is per persoon.
Locatie Breda (30 jan 17 april 24 juli 25 sept 3 dec) is te Seterseweg 7, Oosterhout boven biologische tuinderij Sophia's Tuin (gratis parkeren links naast het gebouw).
Locatie Den Haag (medio 2022) is Permacultuur Centrum Den Haag te Vreeswijkstraat 64.
Voor alle locaties geldt i.v.m. Corona het verzoek om niet te komen als u snottert of een hoestje hebt of ziek bent.

Reserveer door hieronder de cursusdatum te kiezen en online te betalen.

Kies het zakelijk tarief als u een factuur wilt als ZZP`er of werknemer.

Particulier
Zakelijk