Nieuwsbrief

Zelfvoorzienend Off-grid Cursus
Zelfvoorzienend Off-grid Festival les/marktstand
 • 27 feb.: biologische landbouwschool Warmonderhof
 • 21 maart: Reclaim the seeds Amsterdam
 • 10 april: Voorjaarsmarkt, Den Haag
 • 1 juni: Appelparade
 • 6 juni: Food Autonomy Festival (online versie)
 • 15-19 juli: Living Village festival
 • 28 aug.: Permacultuur festival

Overige

Zelfvoorzienend off-grid cursus

Ga je een tiny house bouwen, wil je ecologisch bouwen of biobased bouwen aan je huis of ecodorp, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, of meer ecologisch en klimaatbewust leven? Dan is deze cursus voor jou.

Reserveer een cursusplek

In deze cursus zelfvoorzienend off-grid leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwater opvang, water filtering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet - plus je leert het waarom en hoe.

Speciaal voor (toekomstige) tiny house bewoners zijn alle voorbeelden in deze cursus toegespitst op gemiddelde tiny house afmetingen. Na deze cursus heb je een gigantische stap voorwaarts gedaan in de vele keuzes die er zijn te maken op gebied van warmte, water, douchen, toilet-afvoer e.d. De cursus is echter ook prima geschikt als je je eigen huis wil verduurzamen - biobased bouwen- of juist voor nieuwbouw qua duurzaamheid en energieneutraal mogelijkheden op een rijtje wil krijgen.

Om alle onderwerpen over zelfvoorzienend leven in een duurzaam kader te plaatsen, worden bij de introductie zeker enkele kernbegrippen van permacultuur en klimaatverandering besproken. Om de context nog verder te vergroten, kun je na de les ook van de besloten facebook group lid worden. Deze groep is ontstaan omdat er vaak aan het einde van de dag de behoefte is om nog onderling contact te houden, om praktijk-ervaringen en nieuwtjes te delen. Wie weet organiseren we in de toekomst nog wel mini-excursies naar interessante plekken.

Ik ben heel blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Ik heb nu inzicht in het stroomverbruik en de mogelijkheden die er zijn voor water, verwarming en eventuele bijverwarming in de winter. Wat ik nodig heb om verder te kunnen met de plannen voor mijn Tiny House is aan bod gekomen. Topdag!

geanonimiseerd

Wat weet ik na de cursus zelfvoorzienend off-grid?

Na deze cursus heb je maandenlang uitzoekwerk uitgespaard en ken je ruim voldoende basisbegrippen om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen of aan te schaffen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen of aan te schaffen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en deze zelf te bouwen, en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt de juiste duurzame basisbegrippen om de werking van allerlei zelfvoorzienend off-grid en ecologisch bouwen issues te snappen en om de zin en vooral ook de onzin van "nieuwe" technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien. De permacultuur begrippen helpen je om nieuwe technologische vooruitgang kritisch te bekijken.


Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk op. Het is hooguit mooi meegenomen als je ongeveer snapt wat een "MPPT" regelaar doet dan dat je je dat nog exact kan herinneren na de cursus. De hoofdlijn is belangrijker, zo weet je na de cursus onder andere:
 • het verschil tussen ecologisch bouwen en duurzaam bouwen
 • hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
 • hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
 • waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
 • waarom je een composttoilet zou nemen
 • waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
 • hoeveel regenwater er op tiny house gemiddeld valt
 • waarom flexibele houtvezel zou verkiezen boven wol
 • hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
 • hoeveel electriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
 • hoe een helofytenfilter werkt
 • ....en zo nog heel erg veel andere zaken.

Ik ben je ontzettend dankbaar voor je cursusdag, en voor de breedte en compleetheid van de stof die je behandelt. Dit is echt onmogelijk bij elkaar te sprokkelen via internet. Ik ben je ook super dankbaar voor je e-mail bereikbaarheid naderhand en zelfs dat je me nog terugbelde nadat ik er om vroeg.

geanonimiseerd

Wie geeft de cursus?

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten, vele cursussen gevolgd, en heeft bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Ook heeft hij in een camper gewoond. Hij legt vanuit ervaring zowel het grote plaatje als desgevraagd de kleinste details helder uit.

Waar en wanneer?

Vanaf 09:30 ben je welkom, en de lesdag is ongeveer van 10:00-12:00 en 13:00-15:00 en 15:30-17:00. Zorg s.v.p. dat je uitgerust bent, het is een volle dag! Op locatie is de cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee; onderin staan de algemene voorwaarden. In de pauze is een eigen lunch te nuttigen of een lunch-zaak in de buurt te bezoeken. Neem s.v.p. pen en papier mee, en u kunt foto`s maken van alle getoonde materialen en sheets.

Er zijn i.v.m. Corona slechts 10 a 12 plekken per cursusdag beschikbaar: wees er dus op tijd bij, want nu gebeurt het vaker dat de cursus lang vantevoren vol zit. Bij vragen vooraf -of als u wilt dat ik op uw locatie of festival een les kom geven- mail naar strohplatz apenstaartje strohplatz.com.

Locatie online is met uw eigen laptop; behalve de automatische bevestigingsmail 2 dagen vantevoren, ontvangt u vlak voor aanvang ook een e-mail met instructies om mee te doen; u betaalt toegang per persoon.
Locatie Rotterdam is te Antony Duyklaan 5, Rotterdam te Djoj.
Locatie Leeuwarden is te Dorpshuis d'Als Skoalle, Bearsterdyk 32, Bears.
In alle locaties geldt i.v.m. het Corona virus een strikt maximum aantal aanwezigen, handen ontsmetten bij binnenkomst en het verzoek om niet te komen als u snottert of een hoestje hebt of ziek bent. De precieze bepalingen per cursusruimte: Rotterdam.

Reserveer door hieronder de cursusdatum te kiezen en online te betalen.

Het bedrijfstarief geldt voor ZZP`ers, of als uw eigen bedrijf of uw werkgever betaalt.












Nieuwsbrief