Zelfvoorzienend off-grid cursus

Ga je een tiny house bouwen, off-grid of biobased (ver)bouwen aan jouw huis, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, of gewoon meer ecologisch en klimaatbewust bezig zijn? Dan is deze cursus voor jou.

Reserveer een cursusplek

In deze cursus zelfvoorzienend off-grid leer je overzicht en basisbegrippen over off-grid warmte en verwarming, zonnepanelen en off-grid electriciteit, regenwater opvang, waterfiltering, ecologische isolatie, zonneboilers, helofytenfilters, composttoiletten, ecologisch bouwen, en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet - je leert het waarom én hoe.

Hele leerzame cursus, had hem eerder willen volgen. Enorm nuttige informatie voor als je Off-Grid in een Tiny House wilt gaan leven.

Ayla

Na deze cursus heb je meer overzicht en heb je een gigantische stap gedaan in de vele keuzes op gebied van warmte, water, douchen, toilet-afvoer e.d. Speciaal voor (toekomstige) tiny house bewoners zijn alle voorbeelden in de cursus toegespitst op gemiddelde tiny house afmetingen, én alle kennis geldt ook voor als je jouw eigen huis wil verduurzamen / biobased verbouwen / of juist voor nieuwbouw qua duurzaamheid en energieneutraal mogelijkheden op een rijtje wil krijgen.

De inhoud van de les was conform, de les was goed gepresenteerd, helder en duidelijk. Niels kon goed alle vragen van de deelnemers beantwoorden. Lekker praktijk gericht :)

Maria Cornelia

Om alle onderwerpen over zelfvoorzienend leven in een duurzaam kader te plaatsen, worden bij de introductie enkele kernbegrippen van permacultuur en klimaatverandering besproken. Dit is een zéér interactieve cursusdag met een overvloed aan ruimte voor eigen vragen. De cursus zelfvoorzienend off-grid is niet gekoppeld aan een winkel of abonnementssysteem.

Ik ben heel blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Ik heb nu inzicht in het stroomverbruik en de mogelijkheden die er zijn voor water, verwarming en eventuele bijverwarming. Topdag!

Harma

Wat is het doel van de cursus zelfvoorzienend off-grid?

Na deze cursus heb je waarschijnlijk maandenlang uitzoekwerk begespaard en heb je voldoende basisbegrippen zien langskomen om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen of aan te schaffen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen of aan te schaffen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en deze zelf te bouwen, en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt duurzame basisbegrippen om de werking van allerlei zelfvoorzienend off-grid en ecologisch bouwen issues te kunnen snappen, en om de zin en vooral ook de onzin van "nieuwe" technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien.


Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk op. Het is hooguit mooi meegenomen als je ongeveer snapt wat een "MPPT" regelaar doet dan dat je je dat nog exact kan herinneren na de cursus. Overzicht krijgen staat centraal, en zo kun je in de training leren:
 • het verschil tussen ecologisch bouwen en duurzaam bouwen
 • hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
 • hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
 • waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
 • waarom je een composttoilet zou nemen
 • waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
 • hoeveel regenwater er op tiny house gemiddeld valt
 • waarom flexibele houtvezel zou verkiezen boven wol
 • hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
 • hoeveel electriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
 • hoe een helofytenfilter werkt
 • ....en zo nog heel erg veel andere zaken.

Ik ben je ontzettend dankbaar voor je cursusdag, en voor de breedte en compleetheid van de stof die je behandelt. Dit is echt onmogelijk bij elkaar te sprokkelen via internet. Ik ben je ook super dankbaar voor je e-mail bereikbaarheid naderhand.

geanonimiseerd

Wie geeft de cursus?

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten, vele cursussen gevolgd, en heeft bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Ook heeft hij in een camper gewoond. Hij legt vanuit ervaring zowel het grote plaatje als desgevraagd de kleinste details helder uit.

Waar en wanneer?

De cursus overdag is tussen 10:00-13:00 en 14:00-17:00 (inloop vanaf 09:30); Online individueel is wanneer en waar jij wil met sluiting om 19:30 (klik hieronder op Online individueel). Er kunnen foto`s gemaakt worden van alle getoonde materialen en sheets. Op fysieke locaties is er onbeperkt koffie/thee. In de pauze kunt u een eigen lunch te nuttigen of lunch-zaak in de buurt bezoeken. Neem s.v.p. pen en papier mee.

Locatie Rotterdam te Bergselaan 126A, Rotterdam: 30 sept, 28 okt., 25 nov. za. 21 jan. za. 30 maart dec. za. 27 april. za. 18 mei. za. 22 juni. za. 20 juli. za. 31 aug. za. 26 okt. za. 11 nov. za. 21 dec.

Locatie Breda/Tilburg te Sophia's Tuin; parkeren links van het linker gebouw: 17 sept. 19 nov. zo. 25 febr. zo. 22 sept.

Locatie Online individueel: wanneer en waar jij wil met online sluiting 19:30 op: 20 nov. ma. 26 febr. ma. 26 aug. ma. 23 sept.

Reserveer door hieronder de cursusdatum te kiezen en online te betalen.

Kies het zakelijk tarief als u een factuur wilt als ZZP`er of werknemer/werkgever.

Particulier
Zakelijk
Veilig trainen logo