Recycle Douche

Aan het eind van de cursusdag Zelfvoorzienend Off-grid komen mensen geregeld op het idee op om douche-afvalwater meteen te gebruiken als toevoer voor de douche. Hardstikke mooi idee natuurlijk om water en warmte te besparen! En ik ben er blij mee, want blijkbaar is er voldoende duidelijk geworden gedurende de dag.

Waarom een recycle douche?

Een recycle douche kan tot wel 90% van je douchewatergebruik te besparen. Douchewater is méér dan de helft van ons dagelijks waterverbruik, en als je echt in een tiny house gaat wonen is alle vorm van waterbesparing slim. Bovendien kun je de warmte uit het water ook hergebruiken. Zo bespaar je ongeveer 20% van je gasverbruik (en met een zonneboiler bespaar je nog meer).

Niet een recycle douche: een douche-WTW

Douche WTW

Douche WTW

Warmte uit het douche-afvalwater terugwinnen kan ook met een douche-WTW pijp, die ik ook in mijn cursusdag bespreek. Een douchepijp-WTW verwarmt het koude toevoerwater met het warme afvalwater. Een enkele douche-WTW bespaart 64% warmte, een dubbele pijp zelfs 70%. Je ziet hier op het plaatje duidelijk dat het een buis-in-buis constructie is; het koude water stroomt langs de buitendste wand, en het warme water kolkt in het midden langzaam naar beneden.

De pijp versies zijn het efficiënste betrouwbaarste en onderhoudsvrij, alleen vereisen wel dat je douche op de 1e verdieping (of hoger) staat. Deze 1.5 a 2 meter buis moet namelijk perfect vertikaal staan. In een tiny house heb je er dus niets aan. Wel heb je douchegoot-WTW versies, alleen deze zijn helaas twee keer duurder, twee keer minder efficiënt, en vereist regelmatig schoonmaken. De Hamwells Blue is een douche met een ingebouwde douchepijp-WTW zonder dat je er een extra verdieping voor nodig hebt (wel wat electriciteit voor het benodigde pompje).

Niet een recycle douche: regenwaterfiltering en helofytenfilter

Stel nou dat je off-grid woont of gaat wonen, en je hebt een regenwater filter systeem. Is het dan niet zonde dat je met een recycle-douche een tweede filtersysteem aanschaft, met bijbehorende investeringskosten en onderhoudskosten?

Sterker nog, als je naast regenwaterfiltering óók al een helofytenfilter hebt (die ik beide in mijn cursusdag bespreek), dan is het logischer om water uit het helofytenfilter gewoon in je regenwateropvang te doen. Op deze manier heb je helemaal geen recycle douche nodig om water uit te sparen. De tiny tim (de meest bekende zelfvoorzienende tiny house) doet dit dan ook: het water uit het helofytenfilter wordt daar rechtstreeks in de wateropvang gedaan.

Enkele commerciële circulatie douches

Als eerste is er de Upfall Shower. Deze chique circulatiedouche ziet er prachtig uit. Je bespaart wel 20 liter water per minuut, en ook de warmte uit het water wordt automatisch hergebruikt. Alleen als je echt off-grid leeft: wel jammer dat dit ding 150Wh electriciteit verbruikt. Het is bovendien ook een flinke investering van meer dan 4 duizend euro. En waarom zit er ook nog een "gewone" douche-kop in die niet de warmte terugwint?
Internationaal concurreert deze met Orbital Systems, en nationaal concurreert deze met de Hammwells Homespa die hetzelfde principe toepast en ongeveer even duur is.

Showerloop

Showerloop

De do-it-yourself variant is de Shower Loop. Prachtig toch? Het is een technisch geneuzel, en zo te zien heb je echt best veel technische kennis nodig, maar o zo mooi! Als je zelf een recycle-douche wilt bouwen, lijkt me dit een prachtig startpunt.

Een echt groot nadeel is het verwarmingselement van 3000Wh. Ai! Als je van een paar zonnepanelen je electriciteit wil voorzien, schrijf dit maar op je buik, dat gaat je niet lukken (in mijn trainingsdag laat ik zien hoe lang je wel kan douchen elektrisch). En al zou je een weilandje zonnepanelen hebben, je accu trekt dit hoogstwaarschijnlijk absoluut niet. Deze douche is echt ongeschikt voor off-grid gebruik. Door het verwarmingselement is deze ook niet te combineren met een zonneboiler, die jou helemaal gratis warm water kan geven.

En verder....

Tenslotte zijn er nog een paar gave varianten, waarbij het niet helemaal duidelijk is of ze al te koop zijn. De Geopure is een volledig stand-alone off-grid douche die met éénmalig 100 liter oneindig vaak douchen toelaat. Jammer dat er niet wordt gecombineerd met een zonneboiler, want die paar zonnepaneeltjes zijn niet genoeg in ons klimaat om het water op te warmen.

Een andere gave die ik zag is de Hamwells Loopz, een portable recycle-douche voor op de camping. Het heeft een pietsie electriciteit nodig voor het pompje en de UV-filter, maar dan kun je met slechts 6 liter (wel koud!) douchen zo lang en waar je wil, staand onder gegarandeerd schoon water (want er zit een filter in). Ik vind het een gaaf ding en zal het aanschaffen als het er is, maareh, als ik ben op een camping met electriciteit, heeft die camping dan niet óók douches?

Enneh, je kan het natuurlijk ook gewoon zelf bouwen:

Als je zelf nog eens tegen andere interessante varianten aan loopt, ben je uitgenodigd om het te laten weten, dan zet ik ze er bij!

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.



Veilig trainen logo