Nieuwsbrief:

Zelfvoorzienend Off-grid Cursus
Gelukkig Groen
Zelfvoorzienend Off-grid Festival les/marktstand
Overige

Permacultuur opleidingen

Permacultuur is een ontwerpmethodiek die met name natuurprocessen nabootst in plaats van deze tegen te werken, en daarbij bijvoorbeeld naar alle inputs en output kijkts die op lange termijn nodig zijn. Permacultuur is vaak gebruikt om milieubewust te tuinieren, echter permacultuur is op allerlei gebieden toepasbaar. Strohplatz is zo veel mogelijk met permacultuur principes ingericht.

Permacultuur is dus samen met de natuur processen duurzaam inrichten. Dit gaat dan over je perceel waar je woont, je tuin of zelfs je hele leven. Zo kun je na observatie van je eigen situatie besluiten om een rij bomen te plaatsen tegen de wind. Ook kun je besluiten om een vijver aan te leggen zuidelijk van fruitbomen, zodat deze nog extra profiteren van de weerkaatsing van de zon. Of gaan bouwen met strobalen, omdat strobalen na de levensduur van een gebouw niet vervuilende chemische afval veroorzaakt.

Wat leer ik bij een permacultuur opleiding?

Met permacultuur leer je hoe je het beste een plek (of je bedrijfsvoering) kunt inrichten. Permacultuur kent een drietal ethische uitgangspunten, een tiental belangrijke principes waarmee je je componenten kunt plaatsen en deze plaatsing vervolgens beargumenteren. Permacultuur omvat ook basiskennis over oa. de grond (mycchorizia, niet-spitten, enz), sociale permacultuur (geweldloze communicatie, sociocratie, transition towns), planttypes (7 lagen model), plantfamilies, zone indeling, en meer.

Een van de permacultuur principes is bijvoorbeeld: zorg dat een input door meerdere elementen geproduceerd wordt. Een voorbeeld hiervan is de stroomvoorziening op Strohplatz: behalve de zonnepanelen komt er ook het waterrad. U kunt vragen om het perceelplan: het permacultuur plan voor Strohplatz. Dit 40+ pagina's tellend plan plan begint met observatie, en daarna volgen alle componenten en de componentenplaatsing en -motivatie.

Permacultuur cursus

Momenteel zijn er nog geen data gepland voor een permacultuur cursus. U kunt wel voor uw eigen vereniging of groep geïnteresseerden een eendaagse introductiecursus permacultuur in Nederland aanvragen. Voor meerdaagse cursussen kunt u in de nabije toekomst bij Strohplatz terecht, want het hele perceel ademt permacultuur in en uit. Neem bij interesse contact op via e-mailadres strohplatz apenstaartje strohplatz.com.


Nieuwsbrief: