Nieuwsbrief:

Zelfvoorzienend Off-grid Cursus
Zelfvoorzienend Off-grid Festival les/marktstand
 • 17 mei: Omslag jubileum @ Eindhoven
 • 18 mei: Reclaim the Seeds @ Bergen
 • 31 mei: Food Autonomy festival @ Amsterdam
 • 21-23 juni: Living Village festival
 • 7 juli: Permacultuur festival
 • 14 sept: festival Het Circus
 • 15 sept: festival Groene Passie

Overige

Workshop duurzaamheid en geluk: gelukkig groen

Wil je duurzaam leven, én je gelukkig blijven voelen? Onze workshop duurzaamheid vertelt waar kan je beginnen, en hoe je het leuk houdt. Ook leer je wat zin heeft, en wat misschien wat minder zin heeft.

Reserveer een cursusplek In deze cursus Gelukkig Groen geven we beknopte basiskennis over duurzaamheid en klimaatverandering, én je krijgt basiskennis over gelukkig zijn. We gaan duurzaamheid en geluk aan elkaar koppelen, waarna we in de workshop en in de achttal e-mails na de cursus allerlei aandachtsgebieden bespreken waar je deze combinatie kan toepassen. De aandachtspunten zijn: eten, spullen, vervoer, wonen, badkamer, afval, online/offline en samenleving. We houden het bij duurzame zaken die er toe doen, dus we proberen nuttig van onnuttig te scheiden. Er is voldoende ruimte voor twijfel en discussie tijdens de cursus.

Over geluk is veel te zeggen, en over duurzaamheid en klimaatverandering ook. Daarom houden we een bijzondere workshopdag en sturen we je daarna nog een achttal inspirerende e-mails in drie maanden erna. Ook kun je (als je wil) contact houden en discussiëren met mede-cursisten in de facebook groep. Op deze manier komt er veel stof aan bod gedurende drie maanden tijd.

Tijdens de workshop krijg je een methode om duurzaamheid in je leven in te passen, zodat wat je doet bij jou blijft passen en waar je gelukkig(er) bij bent. We baseren ons op vele wetenschappelijke onderzoeken naar geluk, duurzaamheid, gelukkig én groen, en gedragsverandering. Onze aanpak -met een knipoog naar verbindende communicatie- nodigt je uit om te kijken naar wat je nou eigenlijk echt zou willen, wat haalbaar is, en wat qua duurzaamheid ook echt zin heeft. Zo blijf je je gelukkiger voelen en blijven ook veranderingen op lange termijn.

Jouw unieke kijk op ecologie is bijzonder inspirerend om te horen, en nodigt uit tot actie.

geanonimiseerd

Wat weet ik na de cursus gelukkig groen?

Na de cursus gelukkig groen heb je qua duurzaamheid een beeld van het waarom veranderingen nodig zouden zijn (op gebied van energieverbruik en klimaatverandering), welke aanpassingen mogelijk zijn, en welke aanpassingen nut hebben en welke nauwelijks. Op gebied van geluk heb je een beeld van hoe gelukkig zijn werkt, en waar je wetenschappelijk gezien gelukkig van wordt. Je leert verder een methode om gelukkig te kunnen blíjven met aanpassingen op gebied van duurzaamheid. Je krijgt in de acht e-mails over de "waarom" van duurzaamheid meer achtergrondinformatie en ook over de "hoe" een lijst van dingen die je zelf kunt ondernemen. Je kent daarmee de context van de aanpassingen en je weet welke voor jou haalbaar zijn om op korte en lange termijn te gaan doen.


Tijdens de cursus leer je bijvoorbeeld de basis van:
 • wat je kunt doen om duurzamer en met minder impact te leven
 • praktische en realistische plannen maken
 • waarom energieneutraal wonen en energie besparen niet de grootste impact heeft
 • bewust kunnen kiezen voor wat je wel en wat je niet wilt aanpassen.
 • hoe gedachten en bewuste acties bijdragen aan geluk
 • welke indirecte gevolgen -náást co2 uitstoot- belangrijk(er) zijn qua duurzaamheid
 • hoe eetgewoontes een kans zijn om klimaatverandering tegen te gaan
 • wat meer effect heeft dan de meestbekende zonnepanelen en warmtepompen

Wie geeft de cursus?

Linda Boon (psycholoog) is van Bewustmaker en wil graag mensen inspireren voor een bewust, gelukkig en duurzaam leven. Ze geeft dan ook cursussen op dit gebied, waaronder deze cursus en de cursus Van druk naar geluk.

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. Daarnaast is hij permacultuur docent en internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie.

Waar en wanneer?

Vanaf 09:30 zijn de deuren geopend, en een lesdag is ongeveer tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00. De cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee, onderin staan de algemene voorwaarden, en de cursus is Nederlandstalig. In de pauze is een eigen lunch te nuttigen of een lunch-zaak in de buurt te bezoeken. Neem svp. pen en papier mee, en u kunt foto`s maken van alle getoonde materialen en sheets. Na afloop mailen we het verzoek om bij facebook-groep voor oud-cursisten te komen en om feedback te sturen.

Er zijn slechts 16 plekken, wees er dus snel bij, want de verwachting is dat deze cursus snel vol zit. Bij vragen vooraf -of als u wilt dat wij op uw locatie of festival lesgeven - mail naar bewustmaker apenstaartje bewustmaker.com.


Locatie Rotterdam is te Aar 193, Rotterdam (bereikbaar met OV en gratis parkeren).
Kies hieronder de cursusdatum en vul uw mailadres in voor online reserveren en betalen.

Om praktische redenen (wisselgeld, zaalruimte overvol) kan op de bonnefooi langskomen of betalen helaas nadrukkelijk echt niet. Een reservering is geldig voor 1 persoon en uw reservering staat vast door hieronder online te betalen. Als de datum naar voorkeur hieronder niet kan, dan is die datum vol.


Nieuwsbrief: