Zelfvoorzienend Off-grid Cursus
Méér

Nieuwsbrief

Blogs

Waterstof niet duurzaam

Waterstof is duurzaam, toch? Als je een beetje duurzaam nieuws volgt, zie je dat er steeds meer bussen op waterstof gaan rijden, zoals in Drente en Groningen en Nijmegen. Ook is er behoorlijk veel subsidie voor, bijvoorbeeld voor H-vision in Rotterdam, provincie Noord-Holland en RWE en The Green Village in Den haag. Ook voor particulieren wordt soms waterstof als een oplossing gegeven voor zomerwarmte elektrisch opslaan. Toch is het helaas niet zo simpel. Momenteel is er weinig duurzaams aan waterstof.

Stel dat je met één windmolen al die bussen elektrisch het jaar rond kan laten rijden. Als je als opslag waterstof zou gebruiken, dan lukt dat niet meer: je hebt dan 2.5 windmolens nodig. Waterstof kost dus heel veel extra energie. Op zich is dat geen probleem als die extra energie dan altijd van windmolens en zonnepanelen af komt, maar dat is niet zo.

Om echt overschotten te hebben in Nederland, zouden we geen kolencentrales meer moeten hebben om éérst uit te zetten, voordat je inefficiënt energie gaat omzetten in waterstof.

Er is namelijk nog lang geen overschot aan duurzame energie! Slechts 7.3 procent van alle energie werd duurzaam verwekt in 2018, en 60% daarvan is biomassa- ofwel dat is het laaghangend fruit van geverfd hout plus overtollig snoeihout. In werkelijkheid komt dus nog geen 3% van windmolens en zonnepanelen af. Nog 97% te gaan dus. Alle bussen die nu op waterstof overstappen, betekent eenvoudig weg 2.5 keer meer verbruik van electriciteit of olie. Zonder duurzame bron betekent waterstof namelijk heel erg veel olie op het klimaatvuur. Industriële waterstof komt dan ook van aardgas af. Verbaast het je dat die bussen waterstof taken bij een Shell station?

Overschot?

Waarom wordt er dan wel eens over een overschot aan electriciteit gesproken? Omdat in Duitsland enkele dagen per jaar (6 in 2015) je geld bij electriciteit toe krijgt omdat er meer energie wordt opgewekt dan kan worden verbruikt - zonnepaneel-grasvelden worden in de praktijk nooit uitgezet. Dit gebeurt wel eens omdat op die paar weekenddagen de groot-industrie niet aan staat en het wel een zonnige dag is. Dit zijn verwaarloosbare overschotten: zodanig verwaarloosbaar dat de zonnepaneel-veldjes níet worden uitgezet (want dat kan natuurlijk ook). Alleen als dit orde van de dag is, zou je hier iets mee kunnen doen. Om echt overschotten te hebben in Nederland, zouden we geen kolencentrales meer moeten hebben om éérst uit te zetten, voordat je inefficiënt energie gaat opslaan in waterstof.

Energie opslag

Tegenwoordig is er veel maatschappelijke discussie rondom energie opslag. Even voor de helderheid: je hebt twee toepassingen van opslag: dagopslag en seizoensopslag.

Dagopslag is niet zo`n groot probleem. Een zonneboiler is bijvoorbeeld prima in staat om tot wel een week lang de warmte van de zon op te slaan (in water) zodat jij de rest van de week warm kunt douchen (efficiëntie circa 95%). Ook een normale (AGM of lithium) accu kan prima energie opslaan zodat jij off-grid s`avonds TV kan kijken en zelfs nog de dag erna (efficiëntie circa 80-90%). Het enige issue met accu`s is dat een accu maar een paar jaar meegaat en enorm vervuilend is (mede daarom kun je off-grid dus beter een enorm zonnecollector systeem hebben dan heel veel zonnepanelen). Waterstof is voor dagopslag al niet geschikt met een rendement van slechts 40%.

Het grote vraagstuk is echter die andere variant: seizoensopslag. Momenteel is er eigenlijk geen opslag die seizoensopslag aankan voor off-grid gebruik (zie helemaal onderin voor meer details en links). En als je gewoon on-grid in een huis woont, vergeet dan sowieso seizoensopslag, want er zijn waarschijnlijk de komende 20 a 50 jaar nog genoeg kolencentrales uit te zetten én zonnepanelen windmolens te plaatsen, vóórdat het enigzins zinvol wordt om zélf (nu dus heel inefficiënt) zomer-energie elektrisch op te slaan. Je kunt dus beter gewoon groene stroom nemen. Met zelfs Europees nog geen 17% aan groene energie, heeft het als particulier met een eigen on-grid huis echt nog heel lang geen enkele zin. Je helpt de maatschappij méér door on-grid groene stroom te nemen, dan off-grid te gaan met dure en vaak vervuilende systemen.

Als je toch al off-grid bent, dan is seizoensopslag misschien wel interessant. Theoretisch dan hè, want we kunnen het nog niet. In de zomer heb je soms wel 5 efficiënte zonneuren per dag, in de winter op z`n laagst 0.5 efficiënte zonneuren, ofwel 10 keer zo weinig. Als je met zonne-energie (en wind-energie) alles wilt doen, kan het dus weldegelijk interessant zijn om energie van de zomer op te slaan voor in de winter, nacht en misschien wel voor transport (zie helemaal onderin voor meer details en links).

Waterstof conceptueel

Het omzetten van electriciteit naar waterstof kost circa 25% energie, en van waterstof naar electriciteit circa 45%, samen dus circa 60% verlies. Daarmee is waterstof ongeschikt voor bijna alle toepassingen behalve voor deze twee: om overheidssubsidie te krijgen en om torenhoge investeringen in gas-infrastructuur uit het verleden nog ietsiepietsie te laten renderen. Maar even serieus: hier redden we onszelf niet mee.

Ook niet als tussen-oplossing. Als je niet meer mag roken omdat je anders dood gaat, ga je niet van 10 naar 2 zwaardere sigaretten per dag toch? Dan ga je naar 0 sigaretten per dag. In werkelijkheid is het hele verhaal nog veel ingewikkelder.

Zijn zonnepanelen die waterstof genereren handig? Een gewoon zonnepaneel pakt zeg 20% van de zonne-energie, en met waterstof omzetting (25% verlies) is dat 15% efficiëntie. Toevallig is 15% precies de efficiëntie van die nieuwe panelen. Kortom: dit wijzigt niets. Positief is dat het hier altijd gaat om groene stroom, alleen daarvoor kun je ook normale zonnepanelen nemen.

Wat niet doen met waterstof?

Verwarming in een particulier huis op basis van waterstof lijkt me niet slim: een warmtepomp is 300% efficiënt en waterstof slechts 75%. Ook elektrisch rijden heeft 3 keer minder energie nodig dan een "hydrogencar". Dat laatste is blijkbaar niet bekend bij Audi.

In mijn cursus zelfvoorzienend off-grid bereken ik hoe veel energie je nodig hebt om off-grid te kunnen zijn. Dat is altijd een mooi leermoment, voor enkele cursisten het belangrijkste leermoment. Natuurlijk kun je voor jezelf thuis wel waterstof opslaan, alleen dan je moet wel écht écht heel rijk zijn om een godsgruwelijk groot dak te hebben in een huis dat je niet volledig verwarmt in de winter (of je hebt een privé weiland met zonnepanelen), en bovendien zulke dikke isolatie dat je je huis met gemak een passiefhuis mag noemen. Dan nog loop je kans, dat je met je grote waterstof opslag slechts enkele weken in de winter kunt verwarmen. Verwarming kost namelijk klauwen met energie, en waterstof is zeer inefficiënt.

Wat dan wel?

1. Er zijn diverse alternatieven, zoals: een overschot aan windmolens en zonnepaneel-parken plaatsen zodanig dat wij als maatschappij zelfs hartje winter nog electriciteit hebben. Dit zelfvoorzienende alternatief is het meest ecologisch (gesteld dat wij mensen alle ruimte mogen gebruiken) maar het minst economisch want je krijgt slecht betaald voor groene stroom als het er in overvloed is. Omdat het het minst economisch is, gaan we maatschappelijk helaas niet deze kant op.

2. De mooiste mobiele energieopslag is toch wel perslucht. Daar kun je auto`s op laten rijden, met een vergelijkbare actie-radius als een electrische auto. Geen accu vervuiling, en heel eenvoudig op te laden met een doodgewone compressor. Als je mij vraagt waarom we hier niet maatschappelijk dik op inzetten, heb ik geen antwoord voor je.

3. De omzetting van warmte naar elektriciteit en terug betekent heel veel energieverlies. Waarom slaan we dan niet rechtstreeks de zonwarmte op in water zoals in een extreem groot zonneboilersysteem? Het kan waarschijnlijk op huisniveau met Summerheat, en op wijkniveau zoals Ecovat en Hocosto doen. Ook als particulier werkt het: de koffie die ik nu drink komt uit mijn zonneboilersysteem wat nu 500 liter op 95 graden heeft (begin oktober) ;) Daarnaast is ook warmte opslag in Basalt een optie met het CESAR systeem, zoals ecodorp Boekel dat toepast.

4. Mijn favouriete oplossing op maatschappelijk niveau is vloeken in de kerk: je hebt nauwelijks energie-opslag probleem als je met de zon leeft. Je hebt natuurlijk nog wel extra energie nodig voor winterverwarming, maar als je energie gebruikt als het er is, dan kun je écht kolencentrales en gascentrales uit gaan zetten. Ik stel dus voor: grote industrie overdag aan en s`nachts uit, s`zomers veel activiteit en s`winters minder. Ik doe dat zelf ook: overdag heb ik de koelkast aan, en s`nachts staat deze (automatisch) uit. In de zomer ben ik elektrisch aan het boren en zagen, en in de winter lees ik boeken. Overdag draai ik een was, s`avonds nooit. Hier kan de politiek het voortouw in nemen: maak s`nachts (en in de winter) electriciteit onbetaalbaar, en overdag (en in de zomer) bijna gratis. Alleen de klimaatveteraan durft "gedragsverandering" nu ter sprake te brengen, echter her en der gedragsverandering -al dan niet gestimuleerd door financiële druk- kan de planeet redden. De angst dat we minder luxe gaan hebben wint het nu nog. Gedragsverandering betekent echter niet minder luxe, hooguit luxe op een ander tijdstip.

5. Energie-opslag in gewicht kan natuurlijk ook. Ik heb nog oude brainstormplannen liggen om als accu in de schuur een koelkast op te tillen aan een takel, maar de werkelijkheid haalt me in: Energievault doet precies dat. Ideaal als vervanging van gas om vraag en aanbod van het electriciteitsnet op elkaar aan te laten sluiten.

6. Ietwat realistischer zullen we altijd wat chemische energie-opslag nodig hebben. Ik typ dit met pure zonne-energie overdag op een off-grid systeem, maar daar hangt ook een batterij achter voor de verlichting vanavond. In de categorie accu`s gebeurt heel erg veel, met name gebaseerd op zout en bromide en waterstof+bromide. De opslagcapaciteit en de prijs zullen bepalen in hoeverre deze accu's voor off-grid toepassingen masaal gebruikt gaan worden. Met name voor seizoens-overbrugging (om in de winter te verwarmen met de energie van de zomerzon) is namelijk giga veel opslagcapaciteit nodig nodig. Ik wens je veel leespleizer met dit lijstje links die ik ooit bij elkaar gezet heb (dit is niet volledig!):

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.Nieuwsbrief

Blogs