Waterbesparende douchekop

Een besparing waar ik nooit echt naar had gekeken, is een waterbesparende douchekop. De oude douchekop begon echter recent te haperen, dus ik zocht twee maanden terug een nieuwe. Ik red de wereld niet heel erg veel als ik minder water verbruik, echter het is een kleine moeite als ik toch de douchekop moet vervangen.

Hoeveel energie?

Met een waterbesparende douchekop bespaar ik water én energie (want ik verwarm minder water). Hoeveel verbruik ik bij een douchebeurt? Uitgaande van 60 liter per douchebeurt, kost dat elektrisch gezien bijvoorbeeld 1.7 kWh, ofwel 0.18m3 gas, ofwel -op de koudste wintermaanden na- helemaal niets met een gemiddeld zonneboilersysteem.

Dit lijkt niet veel energie, alleen dat is het wel als je dagelijks doucht. Aangezien ik off-grid woon, zou dit wel alle dagopbrengst van mijn drie zonnepanelen opslurpen (en mijn accu flink sneller verslijten), en dan hou ik dus helemaal geen electriciteit over voor mijn laptop LED-lampen enzovoort. Gelukkig heb ik een groot zonneboilersysteem, dus energetisch kost mij dit niets (en het zonneboiler systeem zorgt ook voor wat verwarming in voorjaar en najaar).

Hoeveel liter?

Bij cursussen ga ik meestal uit van 50 a 70 liter, kortom 60 liter per douchebeurt gemiddeld. Om precies te zijn hangt het af van de waterdruk en je douchekop. De minimale waterdruk in Nederland is 1.5 bar (150kPa) en is meestal hoger, aangezien je deze druk ook in de badkamer wilt hebben en voor iedere meter stijging 1 bar nodig hebt. Bij een normale waterdruk gebruik je zoveel liter per minuut:

  • klasse Z: 4.2 tot 6.9 (waterbesparend)
  • klasse A: 6.9 tot 8.7
  • klasse S: 8.7 en 11.5 (normaal)
  • of erger...tot wel meer dan 20 of 25 liter per minuut (regendouche)

Het is niet duidelijk of klasse S echt "normaal" is. In een Gamma en een Praxis vond ik namelijk examplaren die "35% besparen" en dan nog steeds 9.5 liter per minuut verbruiken. Volgens Grohe is normaal gezien dus 14.5 liter per minuut. Grohe heeft ook een waterbesparende die wel "60%" bespaart (wat dus niet klopt) met 6 liter per minuut. Dit ruikt toch echt naar de consument voor de gek houden, deze douchekoppen besparen helemaal niet.

Welke kopen?

Na even verder graven vond ik bij De Nieuwe Ambachterij een waterbesparende douchekop die 4 liter per minuut verbruikt voor 35 euro. Bij de nieuwe ambachterij koop ik graag, want de Twaalf Ambachten -waar dit een doorstart van is- is toch verantwoordelijk geweest voor heel veel pionierswerk op gebied van duurzaamheid, en momenteel is de Nonolet (een mooie witte composttoilet) ook nog populair. Ik ben super tevreden met deze douchekop, want de straal is werkelijk erg prettig en je merkt absoluut zeker niet dat deze minder water verbruikt. Heel erg aan te raden!

Niet geprobeerd maar ietwat goedkoper is de Best Saver douchekop die 4.8 liter verbruikt bij 1 bar, en 6.6 liter bij 2 bar. Ik neem aan dat deze ongeveer hetzelfde presteert als die van de Nieuwe Ambachterij. Tenslotte kun je ook kiezen voor een neveldouche die met 2 liter per minuut zelfs deze ultra waterbesparende douchekoppen voorbij gaat.

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.



Veilig trainen logo