Digitaal autonoom - laptop stuk

Wel eens gehad dat je laptop stuk ging, en dat je daarna in paniek was? Ik had het vorig jaar. Mijn supersnelle laptop van 1200 euro was kapot, en ik had geen toegang tot mijn sociaal contacten, bedrijfsmails, cursusmateriaal, website aantekeningen, halve blogs, foto`s, contact met cursisten, en nog veel meer.

In paniek kocht ik een tweedehands laptop die er meteen mee stopte, en dus meteen nog eentje. Beide waren niet zo snel, echter gek genoeg vond ik die halve seconde wachten her en der niet zo erg. Wel balen dat ook de tweede er snel mee stopte. Blijkbaar ben ik niet de enige die zijn laptop gebruikt totdat deze "op" is.

"Ik ben volledig papierloos; alleen mijn paspoort heb ik op papier."

Toch is dit wel een dingetje, zo`n laptop. Ik wil helemaal niet afhankelijk zijn van één duur ding. Bovendien wil ik al helemaal niet continu nieuwe electronica kopen. Immers -zoals ik weet uit het boek van Babette Porcelein, en al veel eerder van de Story of stuff- zit de grootste CO2 en vervuilings-impact in..... spullen. Dus niet in je huis verwarmen, electriciteit, vervoer of voedsel. Nee: in nieuwe spullen kopen. Daarom dat ik geen gadgetfreak ben, ik niet oude synthesizers verzamel, ik niet eens een smartphone heb, en sinds 2010 geen nieuwe kleren meer koop: ik koop het liefst alles 2dehands. Ook voor in mijn huis in Duitsland is zo veel mogelijk tweedehands, van dakgoot tot meubelstuk.

Raspberry PI

Een Raspberry PI is een volledige computer voor circa 40 euro, zo groot als een pinpas. Per toeval had ik er een op mijn oude werk gebruikt, en wat mij al meteen opviel is dat ik er alles mee kon wat ik wilde. Het standaard besturingssysteem lijkt zo veel op Windows en Mac OS dat ik zonder een tutorial te lezen meteen mijn bestanden kon bewerken, en USB-sticks uitlezen, met Chrome op internet, met LibreOffice mijn bestanden bewerken, enzovoort enzovoort.

Is het gebruiken van een kleine computer duurzamer of milieu-vriendelijker dan een grotere laptop? Wat mij betreft is het antwoord: "nee". Een Raspberry PI heeft minder stroom nodig, maar de electriciteit die een laptop nodig heeft is slechts een paar procent van de totale CO2 impact en milieuvervuiling die heeft plaatsgevonden voor één laptop. Echt milieuvriendelijk zou zijn om jaren door te gaan met dezelfde laptop. Een vriend van mijn ouders doet nog steeds de administratie met onze Commodore 128.

Verdeel en heers

In plaats van één laptop heb ik nu een handvol Raspberry PI`s op verschillende plekken, in de hoop dat dit langer mee gaat (laptops gaan kapot van het overal mee naar toe nemen) en het betaalbaar blijft als er eentje stuk gaat. Ik heb ze allemaal uitgerust met tweedehands toetsenborden muizen en beeldschermen. Het werkt ongeveer even snel als een normale laptop, zeker met Raspberry PI type "4" (met USB 3.0) en een bizar snelle Samsung V30 128GB SD kaart van nog geen 20 euro als harddisk.

Ik ben erg tevreden. In minder dan een middag configureerde ik de eerste Raspberry PI, en met één commando copieerde ik de geconfigureerde "harddisk" (de nauwelijks gevulde SD-kaart) naar nieuwe SD-kaarten, kortom: alle Raspberry PI`s zijn exact hetzelfde geconfigureerd.

Twee

Twee "werkstation" Raspberry PI`s in Rorodt (typ ik nu op). Thuis is alles 12V en de Raspberry PI werkt op 5V, dus dat is makkelijk aansluiten zonder inverter.

Cloudloos en papierloos

Die paniek had in mijn geval weinig te maken met "help ik ben maanden aan werk kwijt!". Ik bewaar namelijk niets op de laptop zelf, en trouwens ook niet online in een cloud. Waar dan wel?

Ook op digitaal vlak wil ik zo zelfredzaam mogelijk zijn. Ik heb op meerdere plekken in Europa een 3TB harddisk met gegevens die ik niet acuut nodig heb: een archief dus. Als ik op zo'n plek ben dan update ik even de harddisk.

Data die ik wel dagelijks gebruik, staat in een (Veracrypt 1GB) beveiligd bestandje op een USB-microSD-stick die ik altijd bij me heb. Hierop staat alles waar ik mee bezig ben, inclusief alle officiële papieren, alle cursussen, alle bedrijfs-administratie en alle cursus-naslag. Ik ben volledig papierloos; alleen mijn paspoort heb ik op papier.

Voor de preciezeling: overal waar ik op werk, bewaar ik ook steeds een recente copie van dit bestandje, zodat ik mijn recente data heb als ik mijn sleutelbos verlies.

De

De "thuis" Raspberry PI, tenminste je ziet rechts nog net een stukje van de blauwe behuizing.

De

De "laptop" Raspberry PI in een pi-top (mooi groen is niet lelijk) en de "videorecorder" Raspberry PI die de TV bestuurt.

De

De "beamer" Raspberry PI in de lesruimte die vier 22-inch 2dehands monitoren aanstuurt i.p.v. een dure beamer.

De zelfbouw

De zelfbouw "koffer-laptop" Raspberry PI sinds dat mijn vader de groene pi-top gebruikt.

De

De "broadcast-pi" die achterop een digitaal mengpaneel is geplakt en daarmee de live uitzendingen (audio en video) van ons bandje uitzendt.

De

De "synthesizer-pi". Een paar juweeltjes aan open source softsynths geven me scheurdende analoge synthesizers, Hammond orgels en Wurlitzer klanken. Een goed bewaard geheim is dat de PI 4B met iedere geluidskaart (bijvoorbeeld deze van 30 euro) een latency heeft van 8 samples (ofwel: geen latency). Dat lukt je NIET met een Windows of Apple computer!

Misschien vervang ik ook nog de deltaregelaar in het zonneboilersysteem met een raspberry pi. En nu hopen dat alles jarenlang mee gaat...

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.



Veilig trainen logo