Duurzaamheid basiscursus: Gelukkig Groen

Wil je meer duurzaamheid in je leven of bedrijf? Onze Duurzaamheid Basiscursus geeft je brede overzichtskennis van duurzame energievoorzieningen en verkleining van de ecologische voetafdruk. Je leert wat impact veroorzaakt en welke oplossingen zin (of minder zin) hebben.

Reserveer een cursusplek

In deze Duurzaamheid Basiscursus geven we beknopte basiskennis over duurzaamheid, ecologie en klimaatverandering in het algemeen, én je krijgt specifieke kennis en alternatieven op het gebied van voedsel, spullen, vervoer, wonen, badkamer en de samenleving als geheel. We houden het bij duurzame zaken die er toe doen, dus we proberen nuttig van onnuttig te scheiden. Je werkt tussendoor in groepjes om diverse alternatieven te bespreken.

Voor-oorlogse muurtekening in de leem

Voor-oorlogse muurtekening in de leem

De opbouw is ongeveer als volgt:

  • Algemene introductie over duurzaamheid, klimaatverandering. Begrippen zijn onder andere: circulaire economie, verschil tussen klimaatneutraal en CO2-neutraal en energieneutraal, klimaatakkoord, klimaatwet.
  • Samenleving: welke maatschappelijke problemen kennen we, oa. details over afval. En wat voor oplossingen, in de sociale en economische hoek.
  • Consuminderen: de grootste klimaatimpact zit in spullen. Wat is dan precies die impact, en hoe kunnen we dat verduurzamen terwijl je er wel gelukkiger van wordt? We bespreken ook minimalisme.
  • Voeding: wat is de impact van voedsel, onder andere vlees en zuivel. Vuistregels voor milieubewust eten en drinken.
  • Wonen/bouwen: hoe kunnen we onze woning qua energie duurzaam maken? Electriciteit en warmte komen met name hier ook aan bod. Wat kun je voor ieder budget doen (wel of niet verbouwen), en in welke volgorde zijn welke aanpassingen handig?
  • Badkamer/toilet: hier bespreken we water, warmte en verzorgingsproducten. We bespreken hier ook het totale waterverbruik. Genoeg aanknopingspunten om zowel grote als kleine duurzame oplossingen onder de loep te nemen.
  • Vervoer: hoe kunnen we vervoer verduurzamen? Wat is eigenlijk de impact van vervoer, zowel ons dagelijks vervoer als in de vakantie?

In deze cursus krijg je een methode om duurzaamheid in je leven in te passen, zodat wat je doet bij jou blijft passen. We baseren ons op vele wetenschappelijke onderzoeken naar geluk, duurzaamheid, gelukkig én groen, en psychologie achter gedragsverandering. Onze aanpak -met een knipoog naar verbindende communicatie- nodigt je uit om te kijken naar wat je nou eigenlijk echt zou willen, wat haalbaar is, en wat qua duurzaamheid ook echt zin heeft. Zo blijf je je gelukkiger voelen en blijven ook veranderingen op lange termijn.

Jouw unieke kijk op ecologie is bijzonder inspirerend om te horen, en nodigt uit tot actie.

geanonimiseerd

Wat weet ik na de duurzaamheid basiscursus?

Na de duurzaamheid basiscursus heb je qua duurzaamheid een beeld van het waarom veranderingen nodig zouden zijn (op gebied van energieverbruik en klimaatverandering), welke aanpassingen mogelijk zijn, en welke aanpassingen nut hebben en welke nauwelijks. Je weet waar je zelf nog iets kan bijdragen voor een kleinere voetafdruk, en je weet waar je geld kunt besparen voor duurzamere oplossingen. Ook ken je -voor alle focusgebieden- waar je een verdere zoektochten kunt beginnen. Je kunt bij-zaken en hoofdzaken van elkaar onderscheiden. Tenslotte voelt het ook nog eens fijn om eens een dagje duurzaamheid serieus te nemen.

Heel nuttig, heel boeiend vertelt en het smaakt naar meer!

Mieke

Wie geeft de basiscursus duurzaamheid?

Linda Boon (psycholoog) is van Bewustmaker en wil graag mensen inspireren voor een bewust, gelukkig en duurzaam leven. Ze is specialist op het gebied van Mindfulness en HSP. Linda heeft samen met Niels de training in elkaar gezet, en zal niet bij de dag zelf aanwezig zijn.

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. Daarnaast is hij permacultuur docent en internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie.



Op dit moment wordt deze training op verzoek gegeven aan groepen particulieren en inhouse bij bedrijven. We zijn momenteel ook bezig deze training in een online jasje te passen. Meldt jezelf aan bij de mailinglist om nieuws hierover te ontvangen, of stuur ons een berichtje (onderin) als je interesse hebt.

Veilig trainen logo