Zelfvoorzienend Off-grid /
Self-sustainable Off-grid
Gelukkig Groen /
Happily Green
Sociale Permacultuur /
Social Permaculture

Méér

Nieuwsbrief

Blogs

Duurzaamheid basiscursus: Gelukkig Groen

Wil je meer duurzaamheid in je leven of bedrijf? Onze Duurzaamheid Basiscursus geeft je brede overzichtskennis van duurzame energievoorzieningen en verkleining van de ecologische voetafdruk. Je leert wat impact veroorzaakt en welke oplossingen zin (of minder zin) hebben.

Reserveer een cursusplek

In deze Duurzaamheid Basiscursus geven we beknopte basiskennis over duurzaamheid, ecologie en klimaatverandering in het algemeen, én je krijgt specifieke kennis en alternatieven op het gebied van voedsel, spullen, vervoer, wonen, badkamer en de samenleving als geheel. We houden het bij duurzame zaken die er toe doen, dus we proberen nuttig van onnuttig te scheiden. Je werkt tussendoor in groepjes om diverse alternatieven te bespreken.

Voor-oorlogse muurtekening in de leem

Voor-oorlogse muurtekening in de leem

De opbouw is ongeveer als volgt:

  • Algemene introductie over duurzaamheid, klimaatverandering. Begrippen zijn onder andere: circulaire economie, verschil tussen klimaatneutraal en CO2-neutraal en energieneutraal, klimaatakkoord, klimaatwet.
  • Samenleving: welke maatschappelijke problemen kennen we, oa. details over afval. En wat voor oplossingen, in de sociale en economische hoek.
  • Consuminderen: de grootste klimaatimpact zit in spullen. Wat is dan precies die impact, en hoe kunnen we dat verduurzamen terwijl je er wel gelukkiger van wordt? We bespreken ook minimalisme.
  • Voeding: wat is de impact van voedsel, onder andere vlees en zuivel. Vuistregels voor milieubewust eten en drinken.
  • Wonen/bouwen: hoe kunnen we onze woning qua energie duurzaam maken? Electriciteit en warmte komen met name hier ook aan bod. Wat kun je voor ieder budget doen (wel of niet verbouwen), en in welke volgorde zijn welke aanpassingen handig?
  • Badkamer/toilet: hier gebruiken we water, warmte en verzorgingsproducten. We bespreken hier ook het totale waterverbruik. Genoeg aanknopingspunten om zowel grote als kleine duurzame oplossingen onder de loep te nemen.
  • Vervoer: hoe kunnen we vervoer verduurzamen? Wat is eigenlijk de impact van vervoer, zowel ons dagelijks vervoer als in de vakantie?

In deze cursus krijg je een methode om duurzaamheid in je leven in te passen, zodat wat je doet bij jou blijft passen. We baseren ons op vele wetenschappelijke onderzoeken naar geluk, duurzaamheid, gelukkig én groen, en psychologie achter gedragsverandering. Onze aanpak -met een knipoog naar verbindende communicatie- nodigt je uit om te kijken naar wat je nou eigenlijk echt zou willen, wat haalbaar is, en wat qua duurzaamheid ook echt zin heeft. Zo blijf je je gelukkiger voelen en blijven ook veranderingen op lange termijn.

Jouw unieke kijk op ecologie is bijzonder inspirerend om te horen, en nodigt uit tot actie.

geanonimiseerd

Wat weet ik na de duurzaamheid basiscursus?

Na de duurzaamheid basiscursus heb je qua duurzaamheid een beeld van het waarom veranderingen nodig zouden zijn (op gebied van energieverbruik en klimaatverandering), welke aanpassingen mogelijk zijn, en welke aanpassingen nut hebben en welke nauwelijks. Je weet waar je zelf nog iets kan bijdragen voor een kleinere voetafdruk, en je weet waar je geld kunt besparen voor duurzamere oplossingen. Ook ken je -voor alle focusgebieden- waar je een verdere zoektochten kunt beginnen. Je kunt bij-zaken en hoofdzaken van elkaar onderscheiden. Tenslotte voelt het ook nog eens fijn om eens een dagje duurzaamheid serieus te nemen.

Heel nuttig, heel boeiend vertelt en het smaakt naar meer!

geanonimiseerd

Wie geeft de basiscursus duurzaamheid?

Linda Boon (psycholoog) is van Bewustmaker en wil graag mensen inspireren voor een bewust, gelukkig en duurzaam leven. Ze is specialist op het gebied van Mindfulness en HSP. Linda heeft samen met Niels de training in elkaar gezet, en zal niet bij de dag zelf aanwezig zijn.

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. Daarnaast is hij permacultuur docent en internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie.

Waar en wanneer?

Vanaf 09:30 ben je welkom, en de lesdag is ongeveer van 10:00-13:00 en 14:00-17:00. Zorg s.v.p. dat je uitgerust bent, het is een volle dag! Op locatie is de cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee; onderin staan de algemene voorwaarden. In de pauze is een eigen lunch te nuttigen of een lunch-zaak in de buurt te bezoeken. Neem s.v.p. pen en papier mee, en u kunt foto`s maken van alle getoonde materialen en sheets.

Er zijn i.v.m. Corona slechts 6 a 7 plekken per cursusdag beschikbaar: wees er dus op tijd bij, want nu gebeurt het vaker dat de cursus vantevoren vol zit. Bij vragen vooraf -of als u wilt dat ik op uw locatie of festival een les kom geven- mail naar het emailadres op de onderste regel helemaal onderin deze pagina.

Locatie online is met uw eigen laptop; u ontvangt een herinneringsmail 2 dagen vantevoren en de avond vantevoren een e-mail met instructies; u betaalt toegang per persoon. Een webcam (of camera en microfoon) is vereist.
Locatie Breda is Veilingkade 9A, Breda in het strogebouwtje hélemaal achterin terrein Stek.
In alle locaties geldt i.v.m. Corona handen ontsmetten bij binnenkomst en het verzoek om niet te komen als u snottert of een hoestje hebt of ziek bent.

Reserveer door hieronder de cursusdatum te kiezen en online te betalen.

Het bedrijfstarief geldt voor ZZP`ers, of als uw eigen bedrijf of uw werkgever betaalt. I.v.m. Corona geven we deze populaire cursusdag ook als prima te volgen interactieve online dag.

Online,
Particulier
Online,
Zakelijk
Nieuwsbrief

Blogs