Zelf ecologische verf maken

ook gepubliceerd in de Z.O.Z. in 2013

Sommige dingen zijn zo makkelijk zelf te maken, dat je nooit meer anders wil. Zelf verf maken is zeker zoiets. Nooit meer chemicaliën in ademen tijdens het verven of kwasten met chemische troep schoonmaken en de muren ademen ook niet decennia lang chemische troep uit. En is het toevallig ook nog veel goedkoper dan verf kopen: ongeveer een euro per kilo verf.

Je kunt verf maken op basis van klei, melk, olie, kalk, en nog veel meer. In 2007 had de omslag een artikel over verf op kwarkbasis; hier maken we in een handomdraai binnenverf met kleipoeder en kalk. Beide kun je in speciaalzaken kopen.

Als bindmiddel gebruiken we (tarwe-)bloem omdat dit erg makkelijk verkrijgbaar is. De bloem is niet weg te laten want dit maakt de verf strijkbaar. Daarnaast geeft de muur een heel klein beetje af als je geen bloem gebruikt, vooral als je alleen kalk als basis gebruikt. De bloem heeft geen effect op de kleur want dungestreken bloem is vrijwel helemaal doorzichtig.

Bereiding

Benodigd:
  • 3 delen kleipoeder (witbakkend of roodbakkend, chamotte 0%, niet type "vet" of "halfvet") en/of krijt (wit: calciumcarbonaat)
  • 1 deel tarwebloem (uit de supermarkt)
  • eventueel pigmenten naar keuze (bijvoorbeeld acrylverf)
  • een garde
Bereiding:
  • meng de bloem met een klein beetje koud water totdat alle klonten eruit zijn
  • kook eenzelfde hoeveelheid water, haal van het vuur en voeg de bloem toe
  • roer het mengsel goed door, en laat het afkoelen
  • meng de krijt en/of kleipoeder, voeg eenzelfde hoeveelheid koud water toe, en roer goed
  • voeg beide mengsels samen, roer goed, en voeg eventueel water toe tot de juiste dikte
  • voeg eventueel een pigmentkleur toe en roer goed door

Bij het testen kwamen we erachter dat de verhoudingen niet zo nauw komen. Het gaat er alleen om dat het eindresultaat qua smeerbaarheid (en kleur) goed is. Voeg dan ook altijd het water beetje bij beetje toe totdat je de gewenste dikte hebt in plaats van alle water in één keer toevoegen.

De verhouding kleipoeder en krijt kun je zelf bepalen. Het hoeft niet, maar het is aan te raden om beide te gebruiken. Het krijt dient dan namelijk als vulstof, waardoor de verf iets meer dekkend wordt.

Als je niet de kleur van klei wilt maar liever wit of iets anders, laat dan eenvoudigweg de kleipoeder weg en voeg eventueel pigment toe. Krijt met bloem geeft een prima dekkende witte kleur, wat natuurlijk een prima basis is voor kleuren die niet bij de klei-kleur passen zoals blauw. Als je graag een mooie mengkleur wilt met een organisch tintje, gebruik dan juist wel kleipoeder. Zo hebben we hier kleipoeder en krijt met een heel klein beetje rode acrylverf gemengd tot een zeer mooie organische rode kleur.

Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar als je de definitieve kleur wilt zien dan moet je wachten totdat het droog is. Dit is immers verf op waterbasis en water moet nou eenmaal opdrogen. Bij verf die je in de winkel koopt verloopt de kleur heel weinig, maar hierbij is het eindresultaat lichter dan als je het erop smeert.

Addendum: ik vond -4 jaar na het schrijven van dit artikel- een artikel waarin staat dat de Zweedse rode kleur is gemaakt van lijnolie en bloem.