Twee tikjes van steenkoud naar warm

Binnen tien graden. en twee weken later twintig graden. Hoe doe je dat, zonder isolatie? Het verschil is slechts twee tikjes. Niet twee tikjes tegen een verwarmingselement van de centrale verwarming, want die is er niet en komt er ook niet. Wat er wel komt is wandverwarming. Wandverwarming heeft namelijk een veel lagere watertemperatuur nodig (30 a 40 graden ipv 70 a 90 graden) en dat is tot wel 30% energie zuiniger. Wandverwarming voelt bovendien prettiger aan omdat er geen luchtverplaatsing is, maar wel stralingswarmte, zoals we die van de zon kennen. Er nu is nu dus geen verwarming en dus vrij koud in huis.

Isolering is er ook nog helemaal niet. Okee, de wanden zijn 70 centimeter dik, gemaakt van enorme brokken leisteen bij elkaar gehouden met leem. Je zou zeggen dat zulke dikke muren flink wat isolatie bieden, maar helaas, dat is niet zo. De isolatiewaarde (lambda) van steen is zodanig laag, dat het niet veel uit maakt hoe dik de muur is. Een goede slaapzak isoleert ruim drie keer beter (0.9 lambda t.o.v. 3.2 lambda).

Lucht tocht

Toch was het een tijdje terug plots twee keer zo warm binnen. Ra ra hoe kan dat dan. Het antwoord is eenvoudig. Een van de kamers op de begaande grond heeft geen raam, en ook een open verbinding met de houtstapel-ruimte waar ook geen raam in zit. Hier stroomt letterlijk de koude lucht s'nachts naar binnen. Om de buurtpoezen buiten te houden -al dat kattehaar op de banken...- dacht ik laatst om de deur naar die ruimte eens dicht te doen zodat de poezen niet meer binnen komen. Dat deed ik met twee hamertikjes tegen de hendel waar de deurklink in valt. En boem: de tocht in huis is weg, de warmte blijft binnen hangen, zelfs met de belabberde isolatie nu. Dit geeft duidelijk aan hoe belangrijk het is om tocht in huis als eerste aan te pakken, nog voordat je andere maatregelen neemt.

Kijk ook eens bij onze cursus Zelfvoorzienend Off-grid.



Veilig trainen logo