Zelfvoorzienend off-grid cursus

Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of plek in een ecodorp, of meer duurzaam en klimaatbewust leven? Dan is deze cursus voor jou.

In deze cursus zelfvoorzienend off-grid leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwater opvang, water filtering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet - plus je leert het waarom en hoe.

Speciaal voor (toekomstige) tiny house bewoners zijn alle voorbeelden in deze cursus toegespitst op gemiddelde tiny house afmetingen. Na deze cursus heb je een gigantische stap voorwaarts gedaan in de vele keuzes die er zijn te maken op gebied van warmte, water, douchen, toilet-afvoer e.d. De cursus is echter ook prima geschikt als je je eigen huis wil verduurzamen of juist voor nieuwbouw qua duurzaamheid en energieneutraal mogelijkheden op een rijtje wil krijgen.

Om alle onderwerpen over zelfvoorzienend leven in een duurzaam kader te plaatsen, worden bij de introductie zeker enkele kernbegrippen van permacultuur en klimaatverandering besproken. Om de context nog verder te vergroten, kun je na de les ook van de besloten facebook group lid worden. Deze groep is ontstaan omdat er vaak aan het einde van de dag de behoefte is om nog onderling contact te houden, om praktijk-ervaringen en nieuwtjes te delen. Wie weet organiseren we in de toekomst nog wel mini-excursies naar interessante plekken.

Zoals je ook zelf aangaf is de informatie over dit onderwerp moeilijk toegankelijk en vergt het behoorlijk wat studie(tijd) om inzicht te krijgen in alle facetten van zelfvoorziening. Vaak verveel ik me tijdens een cursus, maar daar was nu totaal geen sprake van.

Peter

Wat weet ik na de cursus zelfvoorzienend off-grid?

Na deze cursus heb je maandenlang uitzoekwerk uitgespaard en ken je ruim voldoende basisbegrippen om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen of aan te schaffen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen of aan te schaffen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en deze zelf te bouwen, en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt de juiste duurzame basisbegrippen om de werking van allerlei zelfvoorzienend off-grid zaken te snappen en om de zin en vooral ook de onzin van "nieuwe" technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien. De permacultuur begrippen helpen je om nieuwe technologische vooruitgang kritisch te bekijken.

Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk op. Het is hooguit mooi meegenomen als je ongeveer snapt wat een "MPPT" regelaar doet dan dat je je dat nog exact kan herinneren na de cursus. De hoofdlijn is belangrijker, zo weet je na de cursus onder andere:

 • het verschil tussen ecologisch en duurzaamheid
 • hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
 • hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
 • waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
 • waarom je een composttoilet zou nemen
 • waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
 • hoeveel regenwater er op tiny house gemiddeld valt
 • waarom flexibele houtvezel zou verkiezen boven wol
 • hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
 • hoeveel electriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
 • hoe een helofytenfilter werkt
 • ....en zo nog heel erg veel andere zaken.

Het was voor mij allemaal zo van zelfsprekend dat er water uit de kraan komt. Dat ik stroom krijg uit het stopcontact. En warmte van/via de centrale verwarming. En na jouw presentatie keek ik daar toch even heel anders naar. Nu ben ik bewuster van die dingen en let meer op mijn verbruik.

Grietje

Wie geeft de cursus?

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij voor off-grid componenten jarenlang research gedaan, vele cursussen gevolgd, en bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Ook heeft hij in een camper gewoond. Hij deelt deze ervaringen heel erg graag.

Waar en wanneer

De cursus zelfvoorzienend off-grid is een volle eendaagse Nederlandstalige cursus. U bent van harte welkom vanaf 09:30 en les is tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00. Probeer graag op tijd te komen zodat we om 10:00 starten. De cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee. U kunt uw eigen lunch meenemen, of naar een supermarkt om de hoek een wandeling maken om eten te halen.

Er zijn slechts 17 plekken, wees er dus snel bij, want vol is vol. Bij vragen vooraf -of als u wilt dat ik op uw locatie of festival een les kom geven- kunt u mailen naar strohplatz apenstaartje strohplatz.com.


Locatie Den Haag is in Permacultuur Centrum Den Haag te Vreeswijkstraat 64, Den Haag met eenvoudige lunch.

Locatie Breda Zuiderlicht is in Zuiderlicht te Kloosterlaan 138a, Breda.
Locatie Eindhoven is bij Omslag te Hoogstraat 301a, Eindhoven met potluck lunch, en als je wil daarna vuur en soep.
Locatie Utrecht is in Coffeemania Utrecht Overvecht te treinstation Utrecht Overvecht (Tiberdreef 10, Utrecht).
Locatie Breda Stek is in Houtje touwtje stro gebouwtje te Veilingkade 9A, Breda.

Klik hieronder op de datum voor reserveren en betalen.

Als de datum aanklikbaar is, is er nog plek. Om praktische redenen (cash geld, zaalruimte overvol) kan op de bonnefooi langskomen of ter plekke betalen helaas niet. Prijzen zijn inclusief B.T.W..