Zelfvoorzienend off grid cursus

Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of in een ecodorp, of meer energieneutraal en klimaatbewuster leven? Dan is deze cursus voor jou.

In deze cursus zelfvoorzienend off grid leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, wateropvang, helofytenfilters, composttoiletten, zonnecollectoren en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, water, toilet, en meer. Plus je leert het waarom en hoe.

Speciaal voor (toekomstige) tiny house bewoners zijn alle voorbeelden in deze cursus toegespitst op gemiddelde tiny house afmetingen. Na deze cursus heb je een gigantische stap voorwaards gedaan in de vele keuzes die er zijn te maken op gebied van warmte, water, douchen e.d. De cursus is echter ook prima geschikt als je je eigen huis wil verduurzamen of juist voor nieuwbouw qua duurzaamheid en energieneutraal mogelijkheden op een rijtje wil krijgen.

Bij de introductie zullen zeker ook enkele kernbegrippen permacultuur en klimaatverandering aan bod komen, die handig van pas zullen komen.

Zoals je ook zelf aangaf is de informatie over dit onderwerp moeilijk toegankelijk en vergt het behoorlijk wat studie(tijd) om inzicht te krijgen in alle facetten van zelfvoorziening. Vaak verveel ik me tijdens een cursus, maar daar was nu totaal geen sprake van.

Peter

Wat weet ik na de cursus zelfvoorzienend off grid?

Na deze cursus heb je maandenlang uitzoekwerk uitgespaard en ken je ruim voldoende basisbegrippen om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen of aan te schaffen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen of aan te schaffen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en deze zelf te bouwen, en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt de juiste basisbegrippen om de werking van allerlei off grid zaken te snappen en om de zin en vooral ook de onzin van "nieuwe" technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien. De permacultuur begrippen helpen je om nieuwe technologische vooruitgang kritisch te bekijken.

Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk op. Het is hooguit mooi meegenomen als je ongeveer snapt wat een "MPPT" regelaar doet dan dat je je dat nog exact kan herinneren na de cursus. De hoofdlijn is belangrijker, zo weet je na de cursus onder andere:

 • het verschil tussen ecologisch en duurzaamheid
 • hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
 • hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
 • waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
 • waarom je een composttoilet zou nemen
 • waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
 • hoeveel regenwater er op 25 m3 (een tiny house) gemiddeld valt
 • waarom flexibele houtvezel te verkiezen is boven wol
 • hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
 • hoeveel electriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
 • hoe een helofytenfilter werkt
 • ....en zo nog heel erg veel andere zaken.

Het was voor mij allemaal zo van vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. Dat ik stroom krijg uit het stopcontact. En warmte van/via de centrale verwarming. En na jouw presentatie keek ik daar toch even heel anders naar. Nu ben ik bewuster van die dingen en let meer op mijn verbruik.

Grietje

Wie geeft de cursus?

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij voor off grid componenten jarenlang research gedaan, vele cursussen gevolgd, en bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Hij deelt deze ervaringen heel erg graag.

Wanneer

De cursus zelfvoorzienend off grid is een vrij volle eendaagse cursus. U bent van harte welkom vanaf 09:30 en les is tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00. De kosten zijn 65 euro, koffie en thee zijn inbegrepen. Er zijn maximaal 20 plekken per dag beschikbaar, wees er dus op tijd bij.

De cursuslocatie in Rotterdam is Djoj te Antony Duyklaan 5, Rotterdam. Bij vragen vooraf -of als u wilt dat ik op uw locatie een les kom geven- kunt u mailen naar info apenstaartje sokati.com.

Klik hieronder op de gewenste datum om te reserveren en betalen.

Beschikbare data zijn za. 1 juli, zo. 2 juli, zo. 27 augustus, zo. 10 september. Als de datum nog aanklikbaar is, dan is er nog plek. Het loopt heel erg storm voor alle data. Sowieso gaan altijd alle cursusdagen door, u hoeft dit niet na te vragen.


Ook interessant: